Αρχική | Οικονομία | Μονόδρομος η μείωση των εισφορών

Μονόδρομος η μείωση των εισφορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μονόδρομος η μείωση των εισφορών

Η απλή λογική λέει ότι όταν μια οικονομία “σέρνεται”, τα βάρη πρέπει να αίρονται έτσι ώστε να παίρνουν “ανάσες” και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Η ίδια λογική λέει, επίσης, ότι όσο υψηλότερο είναι το μη μισθολογικό κόστος, τόσο αποθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει, με αποτέλεσμα τα “μυαλά” είτε να μεταναστεύουν είτε να χάνονται μέσα στο χάος της εγχώριας εργασίας.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, για τη σταδιακή μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες, απλώς επαναφέρει τη λογική στην ελληνική οικονομία και σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών βαρών στο εισόδημα εργαζόμενων- επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν την αναγκαία ώθηση σε μια συγκυρία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2% δεν θεωρούνται επαρκείς για να καλυφθούν εγκαίρως οι τεράστιες απώλειες της μνημονιακήςπεριόδου. Αυτό που επισημαίνουν, δε, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι αυτό το “ψαλίδισμα” των εισφορών δεν θα αφορά στην κύρια ασφάλιση, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έστω βραχυπρόθεσμα “τρύπα” στον ΕΦΚΑ. Έτσι, το “κούρεμα” θα γίνει στο υπόλοιπο πεδίο των εισφορών. Αρκεί να αναφέρει, άλλωστε, κανείς ότι το σύνολο εισφορών εργαζομένων- εργοδοτών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο απίστευτο 40,56%.

Αποκαλυπτικές είναι και οι μετρήσεις της Eurostat, καθώς δείχνουν ότι κόντρα στη γενικότερη τάση, στην Ελλάδα έγινε αύξηση του μη μισθολογικού κόστους από το 2015 και μετά. Συγκεκριμένα, μετά από τη μείωση κατά 2,3% τη χρονιά που μπαίναμε στο 3ο Μνημόνιο, το 2016 σημειώθηκε αύξηση κατά 3,3%, το 2017 κατά 4,3% και το 2018 κατά 5,6%.

Πέρα από τις εισφορές 20% για την κύρια ασφάλιση, προβλέπονται εισφορές 7,10% για την υγεία, άλλο 6,5% προορίζεται για την επικουρική ασφάλιση, ενώ συνολικά 6,96% πάει σε διάφορες κρατήσεις για τον ΟΑΕΔ, για την Εργατική Εστία, την Εργατική Κατοικία. Από αυτές τις τελευταίες εισφορές θα γίνει λελογισμένη μείωση, ενώ στα επόμενα χρόνια και σε συνδυασμό με το σχεδιασμό για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στα υπόλοιπα πεδία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ονομαστικού μισθού 1.200 ευρώ, ο οποίος στην πραγματικότητα κοστίζει στην επιχείρηση 1.498 ευρώ λόγω των εισφορών. Στον εργαζόμενο, δε, ο μισθός καταλήγει στα 1.011 ευρώ λόγω των δικών του εισφορών, ενώ ακολουθεί το “ψαλίδισμα” των φόρων. Με τη μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα τον επόμενο Ιούλιο υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση ο εν λόγω μισθωτός θα έχει προ φόρων αύξηση 84 ευρώ, ενώ ειδικοί της ασφάλισης υπολογίζουν ότι στην πλήρη ανάπτυξη του το μέτρο της μείωσης των εισφορών, θα φέρει αύξηση αποδοχών κατά περίπου 9-10%.

Γιώργος Παππούς

Πηγή: www.economistas.gr


 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text