Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Brexit: Κι αν ο Μακρόν αρνηθεί μια ακόμα παράτασή του;

Brexit: Κι αν ο Μακρόν αρνηθεί μια ακόμα παράτασή του;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Brexit: Κι αν ο Μακρόν αρνηθεί μια ακόμα παράτασή του;

Ο στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κερδίσει μια πιο γενναιόδωρη συμφωνία για το Brexit, υποσχόμενος να φύγει από το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, ήταν πάντα μια φιλόδοξη πολιτική. Η έλλειψη σαφούς πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλευρό του πρωθυπουργού, καθώς το Κοινοβούλιο αποτελεί το κλειδί για την επικύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας απόσυρσης, δεν παρείχε στις Βρυξέλλες κανένα κίνητρο να μετατοπίσουν τις διαπραγματευτικές κόκκινες γραμμές τους.

Οι απειλές εξόδου (χωρίς συμφωνία) που εκτοξεύτηκαν από τον Johnson, αντί να σπείρουν τον πανικό μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, έχουν απλώς στρέψει τους δικούς του βουλευτές εναντίον του. Κι ενώ δεν λέει στις Βρυξέλλες να σφυρίξουν τη λήξη, τώρα αναγκάζεται να ζητήσει καθυστέρηση.

Επομένως, η προσοχή μετατοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ, και ιδίως ο Emmanuel Macron της Γαλλίας, θα αντιδράσουν σε μια αίτηση παράτασης -η οποία θα σημάνει την τρίτη αναβολή του Brexit. Σε όλη την αναταραχή γύρω από το Brexit, ο Macron έπαιξε τον «κακό μπάτσο» απέναντι στον «καλό αστυνομικό» που υποδυόταν η Angela Merkel, αγωνιζόμενος για όσο το δυνατόν αυστηρότερες παραμέτρους κάθε παράτασης, ώστε να εξασφαλίσει ότι το όραμά του για μια πιο ολοκληρωμένη και δυναμική ΕΕ δεν θα αποτραπεί από ένα κράτος μέλος με ένα πόδι έξω από την πόρτα. Με την απροθυμία του Johnson να λαμβάνει υπόψη του αυτές τις προειδοποιήσεις, ο Macron έχει περισσότερους λόγους να πει αυτή τη φορά «αρνούμαι».

Πράγματι, η Γαλλία, η οποία αντιτάχθηκε σε μια μακρόσυρτη παράταση του Brexit τον Απρίλιο, στέλνει ήδη σκληρά μηνύματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της EΕ για το Brexit στις 15 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Jean- Yves Le Drian δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σε αδιέξοδο, ενώ το κοινοβούλιο δεν επιθυμεί να επικυρώσει μια συμφωνία που δεν μπορεί ακόμη να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. «Όπως συμβαίνει, είναι ένα» όχι «… Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό κάθε τρεις μήνες.» Μπορεί να απορρίψετε αυτό ως μια ακόμα ματαιοδοξία από τους Γάλλους, αλλά ο Macron πρόκειται να έχει μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους ομολόγους του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Johnson έχει θέσει σε δοκιμασία την υπομονή όλων.

Αλλά ο Macron ξέρει να παίζει και το poker του Brexit. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι απίθανο να κλείσει ξαφνικά την πόρτα στους Βρετανούς την στιγμή που ο Johnson φαίνεται να είναι στριμωγμένος στα σχοινιά. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα, στρατιωτική συνεργασία και πάνω από 50 δισ. ευρώ (55,2 δισ. δολάρια) ετήσιου διμερούς εμπορίου.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text