Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε παιχνίδι για μεγάλους παίκτες μετατρέπεται η λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην οποία σήμερα δραστηριοποιούνται εκτός από τη ΔΕΗ, 18 ιδιωτικές εταιρείες που συγκεντρώνουν μερίδιο 27%. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την προωθούμενη κατάργηση της πρόσβασης των ιδιωτών παρόχων στη φθηνή ενέργεια του λιγνίτη και των νερών (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) δημιουργεί συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και επισπεύδει τις αναμενόμενες εξελίξεις συγκέντρωσης που συνοδεύουν κάθε αναπτυσσόμενη αγορά.Όσον αφορά τους εγχώριους παίκτες, από τις εξελίξεις στη λιανική αγορά ευνοούνται οι καθετοποιημένες εταιρείες, δηλαδή η Εlpedison, η Protergia (Mυτιληναίος) και η Ηρων (ΓΕΚ Τέρνα), οι οποίες διαθέτουν και παραγωγή. (εδώ)

Προσανατολισμένος στην επανεκκίνηση των εργασιών στα μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκεται ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, μετά την εξασφάλιση των αδειών ρουτίνας. Χθες η Eldorado Gold προχώρησε σε ενημέρωση για τα έργα της στην Τουρκία (Κισλαντάγκ), το Κεμπέκ (Λαμάκ), όπως και την Ελλάδα. Με αφετηρία την 27η Μαΐου -αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές- η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί, έως σήμερα, σε ποσοστό της τάξης του 170%. (εδώ)

Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου πακέτου οικονομικής πολιτικής, με εφαρμογή του στην τριετία 2019-2021, που θα περιλαμβάνει ένα εκλογικευμένο σύνολο μέτρων μείωσης της υπερφορολόγησης και αύξησης των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών.Ο σχεδιασμός του πακέτου θα πρέπει να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα της οικονομίας και την εξυπηρέτηση του χρέους, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα. (εδώ)
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ εδώ

Κατά 0,2% μειώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018 έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Αύγουστο 2019, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.  (εδώ)

Κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για την παροχή πιστωτικής γραμμής-μαμούθ με ξένες και ελληνικές τράπεζες, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού βρίσκεται η Lamda Development. Παράλληλα, αξιολογείται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ακριβές ύψος, ο χρόνος υλοποίησης αλλά και ο τρόπος κάλυψης της οποίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί. (εδώ)

Η κυβέρνηση και ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις - αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια με τους επικεφαλής - έχοντας περάσει τον κάβο που κάθε κυβέρνηση διαχρονικά φοβόταν: αυτόν τον αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος (εξομαλύνοντας βεβαίως τις αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος με μειώσεις σε άλλες παραμέτρους των τιμολογίων). (εδώ)

Την αισιοδοξία της για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Q&R από την επόμενη χρήση, εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης (η οποία λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας αναβλήθηκε για την 27η Σεπτεμβρίου).Η Q&R εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της και έτσι να αναλαμβάνει εργασίες του ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους € 3.257 χιλ. κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2019, προσθέτοντας 2 νέα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της.Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε € 1.104 χιλ. έναντι κερδών € 779 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου και τα προσαρμοσμένα(1) κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή ακινήτων, αυξήθηκαν κατά 42,1% και ανήλθαν σε € 901 χιλ. έναντι € 634 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. (εδώ)

Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση της πώλησης των «Σελόντα» και «Νηρέα» στον όμιλο «Ανδρομέδα» και το Fund Amerra και την επενδυτική εταιρεία Mubadala. Η Γενική  Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης DG Comp εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ανάψει το πράσινο φώς για τη μεταβίβαση των μετοχών στους νέους επενδυτές της Σελόντα  και του Νηρέα αφού υλοποιήθηκαν οι όροι που είχε θέσει και ήταν η πώληση μονάδων για την αποφυγή μονοπωλίου στην εγχώρια αγορά. (εδώ)

 

Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να προσφέρει τονωτικές ενέσεις στην οικονομία της, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Έχοντας όμως επιλέξει, εμμονικά σχεδόν, το δρόμο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επί χρόνια, δεν θέλει να στείλει το μήνυμα πως κάνει στροφή 180 μοιρών τώρα, αλλά περισσότερο ότι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. (εδώ)

 

Παραμένει πηγή ισχύος για την οικονομία η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά το ότι η ευρύτερη οικονομία αισθάνεται τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης και την αβεβαιότητα για το Brexit.Ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε σταθερός στο 3,8% στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, και παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974. (εδώ)

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ελπίζει να τερματίσει την οκταετή θητεία του με ένα “μεγάλο χτύπημα”. Κάποιοι φοβούνται όμως ότι η κατάληξη του θα είναι μια αποτυχία. Κατά την περίοδο πριν από την αναχώρησή του στις 31 Οκτωβρίου, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέτασε νέα σχέδια για μια σειρά νομισματικών κινήτρων για την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι επικριτικές φωνές πολλαπλασιάζονται, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού από την ίδια 25 -μελή επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της ΕΚΤ. (WJS)

 

 

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Στρατηγικής, δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα εμπιστευτεί  ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα επιτύχει την τεχνολογική της ανεξαρτησία μέσα σε επτά χρόνια. Οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες παραδοσιακά εξαρτώνται από αμερικανούς προμηθευτές για ημιαγωγούς, μόντεμ και κινητήρες αεριωθουμένων. Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη σχέση. (εδώ - ENG)

 

Η κλιμάκωση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και η εντεινόμενη πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία συγκαταλέγονται στις εξελίξεις που διαταράσσουν την εμπορική πολιτική και «σκοτεινιάζουν» τον ορίζοντα σε ό,τι αφορά την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, διαπίστωσε τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text