Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Αύξηση ομολόγων με το βλέμμα στο QE

Ευρωζώνη: Αύξηση ομολόγων με το βλέμμα στο QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Αυγούστου, εν μέσω αμφιβολιών για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές επικαλούνταν δημοσίευμα του MNI αργά την Τρίτη, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ποσοτική χαλάρωση και να τη συνδέσει με τα οικονομικά στοιχεία που η ανακοίνωσή τους επίκειται, ως τον λόγο για τις τελευταίες μεγάλες πωλήσεις στις αγορές χρέους.

Αν και η ΕΚΤ αναμένεται ευρύτερα να μειώσει τα επιτόκια στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, οι αμφιβολίες για το αν θα αρχίσει ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης οδήγησαν σε πωλήσεις στις αγορές ομολόγων - ιδιαίτερα στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας - την περασμένη εβδομάδα. Στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο -0,535%, που είναι υψηλό επίπεδο μήνα, ενώ η απόδοση του γερμανικού 30ετούς τίτλου αυξήθηκε στο 0,027%, παραμένοντας σε θετικό έδαφος για δεύτερη ημέρα. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων είναι 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας) υψηλότερες από τα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

Για τις αγορές, το βασικό ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα αρχίσει τις αγορές ομολόγων για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της υποβάθμισαν μία τέτοια προοπτική. Οι αποδόσεις των ομολόγων πιέζονται αυτή την εβδομάδα και από τις ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πιο κοντά σε μία δημοσιονομική στήριξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μία αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ η νομισματική στήριξη θεωρείται ότι είναι κοντά στα όριά της, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφο που είναι σε γνώση του Reuters. Δημοσίευμα της Δευτέρας ανέφερε, εξάλλου, ότι η Γερμανία εξετάζει τη σύσταση ανεξάρτητων δημόσιων οργανισμών που θα μπορούσαν να αναλάβουν νέο χρέος για επενδύσεις στην ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας, χωρίς να παραβιάσει τους αυστηρούς εθνικούς κανόνες για το χρέος.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text