Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ικτίνος: Πού οφείλεται η πτώση των επιδόσεων 6μήνου

Ικτίνος: Πού οφείλεται η πτώση των επιδόσεων 6μήνου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ικτίνος: Πού οφείλεται η πτώση των επιδόσεων 6μήνου

ποχώρηση σημείωσαν τα αποτελέσματα του ομίλου Ικτίνος Ελλάς κατά το πρώτο μισό του 2019, επηρεασμένα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, αλλά και από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προγραμματισμένη έναρξη των υπόγειων εξορύξεων στο λατομείο του Βώλακα (το μεγαλύτερο της εταιρείας, όπου άργησαν οι αδειοδοτήσεις και οι παραδόσεις εξορυκτικών μηχανημάτων).

Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών της Ικτίνος Ελλάς υποχώρησε από τα 32 στα 23,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 10,5 εκατ. ευρώ στα 2,02 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το λατομείο του Βώλακα (πρόκειται για τη ναυαρχίδα της εταιρείας) εμφάνισε μείωση όγκου πωλήσεων κατά 36% και αυτό οδήγησε τον κύκλο εργασιών της μητρικής εταιρείας σε πτώση κατά 26,5% (στα 20,9 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, το EBITDA υποχώρησε από τα 11,29 στα 5,23 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 7 στα 2,34 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, η υποχώρηση αυτή αναμένεται να «μαζευτεί» μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο, ενώ για το 2020 προβλέπεται μια αύξηση πωλήσεων κατά 20%. Ειδικότερα:

Ήδη λειτουργούν δύο εξορυκτικά μηχανήματα στο λατομείο του Βώλακα, τα οποία θα φτάσουν σταδιακά στα τέσσερα έως το τέλος του έτους. Άρα, στο σύνολο του 2019 ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας αναμένεται να υποχωρήσει κατά περίπου 12%, (έναντι του -26,6% του α’ εξαμήνου) επηρεάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση και την κερδοφορία.

Η πρόβλεψη για +20% το 2020 βασίζεται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες: α) Στις αναμενόμενες καλύτερες καιρικές συνθήκες β) στην αποκατάσταση της υπόγειας εξόρυξης στο λατομείο του Βώλακα γ) Στην πλήρη λειτουργία του νέου εργοστασίου της Δράμας, το οποίο μάλιστα έχει μεγάλα περιθώρια επέκτασης σε όμορο ιδιόκτητο χώρο δ) Στην καλύτερη απόδοση των νέων λατομείων Πυργών και Πελοποννήσου.

Αλήθεια είναι ότι η ζήτηση ελληνικών μαρμάρων από την Κίνα υποχώρησε κατά το πρώτο εξάμηνο περίπου κατά 5%, καθώς φαίνεται να υπάρχει αντίκτυπος από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της συγκεκριμένης χώρας. Ωστόσο, η διοίκηση της Ικτίνος υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της, καθώς το μάρμαρο του Βώλακα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και γιατί η εταιρεία έχει οικοδομήσει μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Κινέζους πελάτες της.

Η Ικτίνος συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης των εξαγωγικών της προορισμών (έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χώρα) και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το νέο εργοστάσιο της Δράμας, έτσι ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα ο κύκλος εργασιών των επεξεργασμένων μαρμάρων (αυτά δεν κατευθύνονται στην Κίνα). Σήμερα, το 95% των πωλήσεων της Ικτίνος αφορά εξαγωγές, με την Κίνα να είναι με διαφορά η μεγαλύτερη χώρα-προορισμός. Στόχος είναι μέσα σε μια τριετία, η εξάρτηση από την πώληση ογκομαρμάρων στην αγορά της Κίνας να περιοριστεί στο 30% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Προς πώληση το τουριστικό project

Η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται την πώληση του μεγάλου ακινήτου-τουριστικού project που διαθέτει στην Κρήτη (νομός Λασιθίου) και σύμφωνα με τη διοίκησή της, «υπάρχουν επαφές με αρκετούς ενδιαφερόμενους, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ακίνητο που συνοδεύεται από αδειοδοτήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θετικότερο επενδυτικό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί στη χώρα θα συμβάλει και αυτό προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text