Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2019

Τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2019

Εξασθένηση της δυναμικής

 

Άνοδο κατά 2,4% εμφανίζουν οι συνολικές πωλήσεις των 27 εταιριών που είχαν, μέχρι τις 13/9/2019, δημοσιεύσει αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το α’ εξάμηνο του 2018, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2017, είχε σημειωθεί αύξηση 7,4%. Αν από το εξεταζόμενο δείγμα αφαιρέσουμε τις εταιρίες διύλισης πετρελαίου (ΕΛΠΑ και ΜΟΗ), τότε κατά το α’ εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, το ποσοστό της αύξησης φθάνει στο 5,9%. Όμως, ακόμη και αυτό, είναι πολύ χαμηλότερο από την αύξηση που είχε σημειωθεί το α’ εξάμηνο του 2018, σε σχέση με το 2017, η οποία έφθανε στο 22,6%.

Μπορεί το δείγμα των εταιριών να είναι ακόμη πολύ μικρό, σε σχέση με το σύνολο των εισηγμένων, αλλά εν τούτοις, είναι αρκετό για να προβληματίσει για την εξέλιξη των πωλήσεων και των κερδών κατά το τρέχον έτος.

Εξετάζουμε πρωταρχικά τις πωλήσεις, αφού αυτό είναι το μέγεθος το οποίο εκφράζει το δυναμισμό μίας οικονομίας. Τα μεγέθη του EBIDTA και των καθαρών κερδών, είναι βέβαια ουσιαστικά, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι είναι “τεχνητά” μεγέθη, τα οποία συχνά επηρεάζονται από χρηματοοικονομικές ή λογιστικές ιδιαιτερότητες μίας εταιρίας.

 

Σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους, στο δείγμα των 27 εταιριών, καταγράφεται μείωση κατά 14,9%, έναντι αύξησης 29,3% που είχε παρατηρηθεί μεταξύ του α’ εξαμήνου του 2018, σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2017. Αν όμως από το δείγμα αυτό αφαιρέσουμε τις δύο εταιρίες πετρελαιοειδών, τότε κατά το α’ εξάμηνο 2019 εμφανίζεται αύξηση των καθαρών κερδών κατά 4,4%, η οποία όμως είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την αύξηση μεταξύ α’ εξάμηνο 2018 και α’ εξάμηνο 2017 (τότε έφθανε στο 39,6%). Τα ίδια περίπου συμπεράσματα προκύπτουν και από την εξέταση των στοιχείων του EBIDTA.

 

Τα παραπάνω δείχνουν εύγλωττα  ότι η δυναμική των πωλήσεων και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά τα φαινόμενα αυτό οφείλεται στην κάμψη της δυναμικής ολόκληρης της οικονομίας, όπως άλλωστε εμφανίζεται και από την -προσεκτική- εξέταση των οικονομικών δεικτών (δείτε στη σελίδα 28). Και βεβαίως, αυτός υπήρξε και ένας από τους λόγους για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text