Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 208 | Ο συσχετισμός και η αντιστοιχία μεταξύ επιτοκίων των 10ετών και του Γεν. Δείκτη

Ο συσχετισμός και η αντιστοιχία μεταξύ επιτοκίων των 10ετών και του Γεν. Δείκτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η απόπειρα συσχετισμού των αποδόσεων του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και της πορείας του Γενικού Δείκτη, είναι μία συνήθεια, κατάλοιπο της 10ετούς κρίσης. Στα παλιότερα χρόνια, απ’ όσους ασχολούνταν με το Χρηματιστήριο, λίγοι νοιάζονταν για το πού βρίσκονταν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων -οι ελληνικές κυβερνήσεις νοιάζονταν ακόμη λιγότερο, αφού δε τις ενδιέφερε για το πόσο χρεώνουν το κράτος μας!

 

Όμως, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο; Σαφώς και υπάρχει. Και αυτό αποδεικνύεται και από το παρακείμενο διάγραμμα. Προσοχή! Δεν υπάρχει “αντιστοιχία”, αλλά απλά συσχέτιση. Δηλαδή, η πτώση των επιτοκίων, πέραν από ένα διεθνές “τεχνικής” φύσεως στοιχείο, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας για μία οικονομία. Και όταν μία οικονομία ευημερεί, τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ -φυσιολογικά- ευημερεί και ο επιχειρηματικός της τομέας και το Χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συσχέτιση. Όμως, μία πτώση των επιτοκίων κατά ένα x%, δε σημαίνει ότι θα ανέβει αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης κατά x%. αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία.

 

Καθώς τα επιτόκια ήδη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα δανεισμού, στο προσεχές διάστημα, θα συνεχίσει να μην υπάρχει αντιστοιχία, ενώ θα μειωθεί και η συσχέτιση. Με άλλα λόγια, η κίνηση των επιτοκίων, πάντα θα ενδιαφέρει έναν επενδυτή του Χρηματιστηρίου. Όμως, δε θα δίνουμε προσοχή σε καθημερινή βάση. Θα ασχολούμαστε μ’ αυτά, μόνον όταν συμβαίνει κάτι κρίσιμο σε επίπεδο οικονομίας και στις σχέσεις μας με τους δανειστές. Αυτό λέγεται και σταδιακή επιστροφή στην ...κανονικότητα!

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text