Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Χαρτοφυλάκιο απόλυτου συστήματος: 26,52% από την 26/2/2019

Χαρτοφυλάκιο απόλυτου συστήματος: 26,52% από την 26/2/2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαρτοφυλάκιο απόλυτου συστήματος: 26,52% από την 26/2/2019

Στις 31 Ιουλίου 2019, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε την υψηλότερη τιμή του έτους 2019, στις 899,73 μονάδες. Κατά τις επόμενες μέρες ακολούθησε μία φάση πτώσης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Αυγούστου, με το Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά 11,99% στις 792,06 μονάδες.

 

Το ερώτημα: Πώς θα έπρεπε να ενεργήσει ένας επενδυτής;

 

Πολλοί από τους επενδυτές που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις, ρευστοποίησαν το σύνολο ή μέρος των θέσεών τους, με πρόθεση να διαφυλάξουν το χαρτοφυλάκιό τους και τα -μέχρι στιγμής- κέρδη τους, μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς. Κατά μία άποψη, έπραξαν ορθά. Βέβαια, ουδείς ρευστοποίησε στις 31 Ιουλίου. Ενδεχομένως, ούτε και κατά την 1η ή κατά τη 2α Αυγούστου. Και σε ποιό σημείο “ανησύχησαν” και ρευστοποίησαν; Η λογική λέει ότι, αυτοί που ακολουθούν “τασικά” συστήματα (δηλαδή συστήματα που ακολουθούν την τάση της αγοράς), θα ρευστοποιούσαν όταν η πτώση ξεπερνούσε τουλάχιστον το 5%.

 

Όμως, σε ποιό σημείο θα επανεισέλθουν στην αγορά; Το έχουν ήδη κάνει; Ο Γενικός Δείκτης ήδη επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδά του. Και αν αυτός που ρευστοποίησε λίγο πριν ξαναγυρίσει ο Δείκτης προς τα πάνω, αγοράσει τις ίδιες μετοχές που είχε πουλήσει, σε υψηλότερες τιμές, ποιά θα είναι η ψυχολογία του; Πώς θα δράσει στην επόμενη “απειλή” για πτώση;

 

Αυτό το πρόβλημα, του “τί κάνεις σε μία αξιόλογη υποχώρηση των τιμών”, πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε όλοι, σε πολύ τακτική βάση, προσπαθούμε να λύσουμε μέσα από το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”. Όμως, παράλληλα με τη χρήση ενός συστήματος που, όπως αποδεικνύει η λειτουργία του, περιορίζει σημαντικά -έως και εξαλείφει- τις πιθανότητες να υπάρξει έστω μία μικρή ζημιά στο αρχικό κεφάλαιο του χαρτοφυλακίου, πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας και να έχουμε κατανοήσει: α) τη μορφή της χρηματιστηριακής φάσης που κάθε φορά διανύουμε μέσα στο χρόνο και β) τη συμπεριφορά της αγοράς σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που καταναλώνουμε τόσο μεγάλο τμήμα της ύλης -και ενέργεια για να παραχθεί αυτή η ύλη- με ιστορικά στοιχεία από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (για παράδειγμα, δείτε χρήσιμα άρθρα όπως: α) “Οι διορθώσεις κατά τη διάρκεια ανοδικών φάσεων” - σελ. 10 του παρόντος, ή  β) “1988 - 2019: Οι ανοδικές και οι πτωτικές φάσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας” (εδώ)) τα οποία προσθέτουν γνώσεις και μας βοηθούν να διακρίνουμε τις περιόδους της αγοράς ή τη συνήθη συμπεριφορά της αγοράς σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Ο επενδυτής που ακολουθεί τη φιλοσοφία του “απόλυτου συστήματος” ή που διαβάζει τις μελέτες του “Χ&Α”, θα είχε πεισθεί ότι, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μία νέα ιστορική περίοδο -και αυτό το έχουμε αποδείξει με πάρα πολλά στοιχεία. Παράλληλα, θα γνώριζε ότι, “διορθώσεις” συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια μίας ανοδικής φάσης. Θα γνώριζε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της ανοδικής φάσης, η καλύτερη στρατηγική είναι να έχει κάνει επιλογή μερικών μετοχών που αυτός -ή και άλλοι, πιο ειδικοί από αυτόν- θεωρούν ως “καλές” και να παραμείνει μ’ αυτές, χωρίς “αγόρασε - πούλησε”, έως το τέλος της φάσης. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις σε ανοδικές φάσεις επιτυγχάνονται μέσα από τη διακράτηση και όχι το “κυνήγι” των διορθώσεων και των μικρών ή μεσαίων διακυμάνσεων.

 

Πιστοί σε όσα αναφέραμε παραπάνω, αλλά και στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του “απόλυτου συστήματος”, το Χαρτοφυλάκιο παρέμεινε αμετάβλητο κατά την άνοδο του Ιουλίου, την πτώση του Αυγούστου και παραμένει ως είχε και κατά την άνοδο του Σεπτεμβρίου. Παρακολουθούσαμε καθημερινά την εξέλιξη της αγοράς, υπολογίζαμε την καθημερινή απόσταση του Γενικού Δείκτη από την καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών και προετοιμαζόμασταν για κάθε ενδεχόμενο, αν και -όπως φαινόταν και από τα σχόλια που δημοσιεύαμε- ουδέποτε πιστέψαμε ότι μπορεί να κινδυνέψει η αγορά.


Η απόδοση του Χαρτοφυλακίου είναι ανώτερη από την απόδοση του Γενικού Δείκτη, όμως, προς το παρόν, δεν είναι απόλυτα ικανοποιητική. Όμως, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί, είναι δύσκολο να “υπερβαίνεις” την απόδοση του Γενικού Δείκτη σε μία επιθετικά ανοδική αγορά. Εκτιμούμε όμως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί υπέρ μας. Παράλληλα, όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει -εκεί άλλωστε έγκειται η εντυπωσιακή ικανότητα του απόλυτου συστήματος να παράγει μεγάλα κέρδη- η διαφορά στις αποδόσεις θα μεγαλώσει σημαντικά, όταν θα υπάρξουν κινήσεις, σε μεγάλες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.


Δείτε την πορεία των 4 μετοχών του Χαρτοφυλακίου (εδώ) - Δείτε την εβδομαδιαία σύγκριση του Χαρτοφυλακίου με τον ΓΔ (εδώ) - Δείτε τις διαμυμάνσεις των μετοχών του Χαρτοφυλακίου (εδώ) - Δείτε το “ημερολόγιο” του “απόλυτου συστήματος” (εδώ)


9η κατάθεση στο Χαρτοφυλάκιο Σταθερών Καταβολών

Το Χαρτοφυλάκιο Σταθερών Μηνιαίων Καταβολών δημιουργήθηκε στην αρχή του έτους και κινείται με βάση τις ενδείξεις του Απόλυτου Συστήματος. Το κεφάλαιο του χαρτοφυλακίου σχηματίζεται μέσω τις τακτικής κατάθεσης ενός συγκεκριμένου ποσού. Στην περίπτωση μας το ποσό ανέρχεται στα € 200 μηνιαίως.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήσαμε την ένατη καταθέση (€ 200) στο Χαρτοφυλάκιο, αγοράζοντας όπως κάθε μήνα, ισόποσα τις ίδιες μετοχές. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η εξέλιξη των καταθέσεων και της αποτίμησης του Χαρτοφυλακίου.

Ημερομηνία

Καταθέσεις (€)

Αποτίμηση (€)

1/1/2019

200,00

200,00

1/2/2019

200,00

400,00

1/3/2019

200,00

620,47

1/4/2019

200,00

848,94

1/5/2019

200,00

1.071,90

1/6/2019

200,00

1.388,37

1/7/2019

200,00

1.611,85

1/8/2019

200,00

1.877,77

1/9/2019

200,00

1.948,36

Οι ενδείξεις του “Απόλυτου Συστήματος” μας τοποθέτησαν στην αγορά στις 26/2/2019, όπου και αγοράσαμε ισόποσα τέσσερις μετοχές (ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ). Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουμε καταθέσει € 1800 και η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου σήμερα (14/9/2019) έχει φθάσει στα € 1.999,16. Όπως φαίνεται, το χαρτοφυλάκιο σταθερών καταβολών θα συνεχίσει να αυξάνεται, μέσω των μηνιαίων καταβολών αλλά και μέσω της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Το Χαρτοφυλάκιο θα ρευστοποιήσει τις μετοχές του στο σύνολό τους, όταν το “απόλυτο σύστημα” παράξει “σήμα εξόδου”. Όσο καιρό παραμένει “εκτός αγοράς”, οι καταθέσεις θα προστίθενται στα μετρητά, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη ανοδική φάση.

Δείτε το Χαρτοφυλάκιο Σταθερών Μηνιαίων Καταβολών (εδώ) και το διάγραμμα της εξέλιξης τους Χαρτοφυλακίου (εδώ)

Δείτε τι είναι το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών εδώ. - Πώς λειτουργεί ένα χαρτοφυλάκιο με βάση το "απόλυτο σύστημα"; - Προμηθευτείτε το βιβλίο “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών” - εδώ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text