Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 208 | Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

Διεθνής Οικονομία - Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά το β’ τρίμηνο του 2019, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύχθηκε και στην ΕΕ28. Κατά το α’ τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ28. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28 κατά το β’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2019, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28. (εδώ - Eng)

 

Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επιβραδύνεται για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης μεταποίησης PMI, τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες (δείτε εδώ) ελάχιστα αυξημένος από τις 46,5 μονάδες του Ιουλίου παραμένοντας στην περιοχή συρρίκνωσης (κάτω από τις 50 μονάδες). Η επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε επικεντρωμένη στις κατηγορίες ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών κατά τον Αύγουστο, με αξιοσημείωτες μειώσεις που σημειώθηκαν και στους δύο τομείς. (εδώ - ENG)

 

Τον Ιούλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ-28. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός μεταβολής λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,2% στην  Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ-28. (εδώ - ENG)

 

Στη μηνιαία του έκθεση για το μήνα Σεπτέμβριο (εδώ), ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους σε 1,02 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη σε σχέση με την εκτίμηση του Αυγούστου κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα. Ο ΟΠΕΚ απέδωσε την μείωση των προβλέψεών του, στην επιδείνωση των προβλέψεων ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2019. (εδώ - ENG) Βεβαίως, μετά την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Aramco, υπάρχει μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία -κατά τα φαινόμενα- αν συνεχιστεί, θα είναι προσωρινή.

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,2% τον Ιούλιο του 2019. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, 33,3 εκατομμύρια άτομα ήταν άνεργοι. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας παραμείνει επίσης αμετάβλητο στην Ευρωζώνη σε 7,5% τον Ιούλιο, με μεταβολές 0,1 ποσοστιαίων μονάδων ή λιγότερο στις περισσότερες χώρες. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό κρίνεται ως χαμηλό και μάλιστα είναι ένα από τα χαμηλότερα των τελευταίων δεκαετιών. (εδώ - ENG)