Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 208 | ΗΠΑ εναντίον ΚΙΝΑΣ. Ποιός θα νικήσει;

ΗΠΑ εναντίον ΚΙΝΑΣ. Ποιός θα νικήσει;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ εναντίον ΚΙΝΑΣ. Ποιός θα νικήσει;

Όταν το 2003, οι αναλυτές της Goldman Sachs δημοσίευαν τη μελέτη “Dreaming With BRICs: The Path to 2050” (εδώ), σημείωναν ότι “Η λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, θα είναι διαφορετική το έτος 2050”. Οι συντάκτες της μελέτης (που ανέτρεψε τον τρόπο που, το ευρύ κοινό, έβλεπε μέχρι τότε τη διεθνή οικονομία) υπήρξαν συντηρητικοί. Οι αλλαγές που ανέτρεψαν τον κόσμο, συμβαίνουν πολύ νωρίτερα.

Συχνά αναρωτιόμαστε, ποιός θα βγει κερδισμένος απ’ αυτή τη διαμάχη που εξελίσσεται σήμερα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ; Ή καλύτερα, ποιός θα νικήσει από τον πόλεμο που, σ’ αυτή τη φάση, διεξάγεται σε οικονομικό επίπεδο;

 

Η ιστορία, δίνει την (τεκμηριωμένη) απάντηση. Οι εξελίξεις μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο, για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατάρρευση της αποικιοκρατίας, τις πληθυσμιακές εξελίξεις, τη διευκόλυνση στη μεταφορά τεχνολογίας κ.ά. έθεσαν σε κίνηση μία διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων προς τις υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες (τότε) χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αρχικά και σε άλλες χώρες με υψηλό πληθυσμό και πλούσιες σε πόρους, στη συνέχεια. Η ανάπτυξη των περιοχών αυτών εξελίχθηκε με αλματώδεις ρυθμούς, με αποκορύφωμα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όπου οι χώρες αυτές -και κυρίως η Κίνα- βρίσκονται στο προσκήνιο των εξελίξεων της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Ο κ. Τραμπ, δε μπορεί να νικήσει τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Η Κίνα, αντλεί δύναμη από τον τεράστιο πληθυσμό της και τα μεγάλα πληθυσμιακά αποθέματα που συνεχίζουν -και που θα συνεχίζουν επί πολλά χρόνια- να μετακινούνται από την ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα προς τις πόλεις και τον δευτερογενή ή τον τριτογενή τομέα της κινεζικής οικονομίας. Ως τότε, η Κίνα, θα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους (περίπου 11.600 δολάρια ανά έτος), ενώ η ποιότητα των κινεζικών προϊόντων αναβαθμίζεται ταχύτατα. Παράλληλα, αυτή την περίοδο, στην Κίνα σχηματίζεται μία τεράστια μεσαία τάξη, πεινασμένη για καταναλωτικά προϊόντα, κάτι που δεν υπήρχε μερικά χρόνια νωρίτερα. Η διαδικασία σχηματισμού της, θα διαρκέσει μερικές δεκαετίες και στο μεταξύ, θα αυξάνει το εισόδημα της τάξης αυτής και ο καταναλωτισμός της.

Τελικά, δεν είναι βέβαιο αν είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των ΗΠΑ ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, αφού, σε μερικές δεκαετίες, αφού η δυναμική εισαγωγών -για να ικανοποιηθεί η κατανάλωση της μεσαίας της τάξης- από την Κίνα θα είναι τεράστια. Και οι εμπορικές σχέσεις θα αντιστραφούν, καθιστώντας την Κίνα ως “καθαρό” εισαγωγέα, παρά εξαγωγέα. Θα ήθελαν οι ΗΠΑ να λείπουν από αυτό το “πάρτι εμπορίου” τότε;

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text