Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Η Χρηματιστηριακή Αγορά

Η Χρηματιστηριακή Αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Χρηματιστηριακή Αγορά

Η πραγματικότητα κινείται πιο αργά από τις προσδοκίες

 

Η βελτίωση που παρατηρήθηκε, ήδη από το 2017, στην πορεία της οικονομίας και στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την έλευση του “εκλογικού έτους” 2018, ώθησαν ανοδικά τον χρηματιστηριακό δείκτη και, από τον περασμένο Νοέμβριο, οδήγησαν την αγορά σε ανοδική φάση. Αργότερα, περί τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν έγινε αντιληπτή η εμφανής διάθεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η εντυπωσιακή άνοδος του τραπεζικού κλάδου προκάλεσε μία νέα ανοδική ώθηση. Στη συνέχεια, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, οδήγησε τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και ανέσυρε μνήμες παλαιότερων εποχών.

Στους δύο μήνες που ακολούθησαν, η πραγματικότητα δεν προσγείωσε την αγορά, αλλά υπενθύμισε ότι κινείται με μικρότερη ταχύτητα και με περισσότερες προϋποθέσεις. Η ελληνική οικονομία, καθώς εξέρχεται από τη μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, θα πρέπει να ξεπεράσει προβλήματα λειτουργίας -μερικά από τα οποία είναι χρόνια, προβλήματα κακής προηγούμενης φήμης και προβλήματα αρνητικών διεθνών οικονομικών και πολιτικών συγκυριών.

Ομολογουμένως, Η δυστοκία της αγοράς κατά το μήνα Ιούλιο και η πτώση της κατά το μήνα Αύγουστο μας προβλημάτισε. Το ίδιο μας προβληματίζει και η κάμψη των ρυθμών ανόδου των πωλήσεων και των κερδών, κατά το α’ εξάμηνο της χρήσης (δείτε εδώ, το ρυθμό εξέλιξής τους) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και ο προβληματισμός συμπληρώνεται από τις δυσοίωνες προβλέψεις που -καθημερινά- διαβάζουμε για τη διεθνή οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

Τελικά, ίσως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρουμε και σε άλλα σημεία του τεύχους, θεωρούμε τις ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία και τις διεθνείς αγορές ως υπερβολικές. Από την άλλη πλευρά, δεχόμαστε ότι, στην πράξη, η επίτευξη των στόχων προσέλκυσης επενδύσεων και ρυθμών ανάπτυξης, θα είναι πιο δύσκολη απ’ ότι αναφέρεται στα λόγια και στις πολιτικές ομιλίες. Και ότι, η έξοδος από την κρίση, τελικά είναι μία πιο δύσκολη και περισσότερο χρονοβόρα υπόθεση. Όμως, η έξοδος από την κρίση συμβαίνει. Η σημερινή περίοδος, πολιτικά, οικονομικά, χρηματιστηριακά και -κυρίως- ψυχολογικά, δεν έχει κάτι κοινό με τις παλαιότερες περιόδους της κρίσης. Αυτό ήδη φαίνεται και θα φανεί ακόμη περισσότερο στην αγορά.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text