Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 208 | Η Εντυπωσιακή Περίπτωση της Τιτάν

Η Εντυπωσιακή Περίπτωση της Τιτάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Εντυπωσιακή Περίπτωση της Τιτάν

Συνδεδεμένο με τα άρθρα "Το μέρισμα" και "Η επανεπένδυση του μερίσματος"

 

Η “Τιτάν ΑΕ Τσιμέντων” ήταν μέχρι πρόσφατα, η παλαιότερη, μετά την Εθνική Τράπεζα, εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το έτος 1902, έλαβε τη μορφή της Ανωνύμου Εταιρίας το 1911 και το 1912 εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Ήταν από τις εταιρίες με την συχνότερη διανομή μερίσματος. Διένειμε μέρισμα κάθε χρόνο, πλην του έτους 1930, της περιόδου 1940-1952 και 2011-2013. Το ικανοποιητικό -και διαρκώς αυξανόμενο- ύψος του μερίσματος, σε συνδυασμό με τη σταθερή κεφαλαιακή ανατίμηση της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο, δημιούργησε εξαιρετικές (ίσως και μοναδικές για το Χρηματιστήριο της Αθήνας) αποδόσεις στους μετόχους του. Όμως, οι αποδόσεις ήταν ακόμη πιο υψηλές -για την ακρίβεια ήταν “εντυπωσιακές”- για τους μετόχους που επανεπένδυαν σταθερά το εισπραττόμενο μέρισμα σε νέες μετοχές της εταιρίας.

Εξετάζοντας τον πίνακα υπολογισμού της αξίας επανεπένδυσης (εδώ), διαπιστώνουμε ότι:

α) Εάν κάποιος είχε αγοράσει μία μετοχή στις αρχές του έτους 1957 (αρχικό κόστος: 480 δραχμές της εποχής εκείνης) και είχε συμμετάσχει σε όλες τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα είχε επανεπενδύσει κάθε εισπραττόμενο μέρισμα σε νέες μετοχές της εταιρίας, τότε η αξία της επένδυσής  του, τον Αύγουστο του 2019 (όταν η μετοχή σταμάτησε να διαπραγματεύεται), θα έφθανε στο ποσό των 57.352 ευρώ. Αν δεν είχε επανεπενδύσει τα μερίσματα, η αξία της επένδυσής του θα ήταν 19.900 ευρώ.

β) Επειδή όμως, το διάστημα από το 1957 είναι ιδιαίτερα μεγάλο, επαναλάβαμε τον υπολογισμό για το διάστημα από το 1989 έως και το 2019. Στην περίπτωση αυτή το αρχικό κόστος της μετοχής ήταν 13.900 δραχμές (40,80 ευρώ), ενώ η τρέχουσα αξία θα ήταν 725 ευρώ με την επανεπένδυση του μερίσματος ή 588 ευρώ χωρίς την επανεπένδυση.

Κείμενα: Γιάννης Σιάτρας, Κωνσταντίνα Ρομοσού. Επεξεργασία στοιχείων: Ευάγγελος Καμπούρης

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text