Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 208 | Βασικά Μεγέθη Ελληνικής Οικονομίας

Βασικά Μεγέθη Ελληνικής Οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βασικά Μεγέθη Ελληνικής Οικονομίας

Επιβράδυνση της οικονομίας κατά το α’ εξάμηνο

Μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε στους χώρους της ΔΕΘ, λίγοι έδωσαν σημασία στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ που χτυπάει ένα “καμπανάκι” για τα σημάδια επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά το α’ εξάμηνο και για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά από τη νέα κυβέρνηση.

Αναλύοντας τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου (αύξηση 1,5%), το δελτίο σημειώνει ότι αυτά είναι αποκαλυπτικά των διαρθρωτικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η κατανάλωση εμφανίζει στασιμότητα (-0,1%), που αντικατοπτρίζεται στη μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά -0,7% και κυρίως στη μείωση του όγκου του κύκλου εργασιών στον τομέα παροχής υπηρεσιών (-2,6% το α΄ τρίμηνο), καθώς και στη μείωση του κύκλου εργασιών στην εστίαση (-0,9% το α εξάμηνο του 2019) και στην επιβράδυνση της αύξησης του κύκλου εργασιών σε αξία στα ξενοδοχεία (+6,3%  έναντι +11,3% το α΄ εξάμηνο του 2018). Οι επιδόσεις αυτές, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εν μέρει μπορεί να οφείλονται σε κόπωση των νοικοκυριών λόγω υπερφορολόγησης, αλλά όχι μόνο σε αυτήν. Θα μπορούσε βεβαίως να έχει αυξηθεί η αποταμίευση των νοικοκυριών, αναφέρει.
Θα μπορούσε, όμως, να έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή την προεκλογική περίοδο, όπου υπάρχει χαλαρότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προσθέτει το δελτίο. Επίσης, σχολιάζει ότι η μεγάλη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης το β΄ τρίμηνο (+5,3%) σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο.
Προβληματισμό διατυπώνει ο ΣΕΒ και για την επενδυτική άπνοια, που, όπως αναφέρει, παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, αφού οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,7%, καθώς και για την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών αγαθών (+1,8% από +9,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2018).
Οι εξελίξεις αυτές, κατά τον ΣΕΒ, αντανακλούν εν μέρει μόνο την αρνητική επίδραση του παγκόσμιου περιβάλλοντος, ενώ οφείλονται και στη σχετική άπνοια της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας και πιστοποιούν τον ελλειμματικό χαρακτήρα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Οι παραπάνω επισημάνσεις, αποτυπώνονται και στα μέχρι στιγμής δημοσιευθέντα αποτελέσματα 6μήνου των εισηγμένων εταιριών, όπου η δυναμική των πωλήσεων και της κερδοφορίας είναι εμφανέστατα μειωμένη. Παράλληλα, είναι σαφές ότι, αυτές οι τάσεις στην οικονομία, επέδρασαν και συνέβαλαν στο “κάθισμα” της χρηματιστηριακής αγοράς στις πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%.Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2018 (εδώ). Με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς οικονομίες, είναι αμφίβολο εάν, για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ σημειώσει αύξηση πάνω από 2,0%.

 

Ο δείκτης ΡΜΙ βιομηχανίας, κατέγραψε σημαντική βελτίωση κατά το μήνα Αύγουστο. Η συνολική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν οι ταχύτεροι που έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο. Κατά συνέπεια, οι εταιρίες εξέφρασαν μεγαλύτερη αισιοδοξία ως προς τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής, καθώς τα επίπεδα εμπιστοσύνης άγγιξαν νέο επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Ο δείκτης αυξήθηκε στις 54,9 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 54,6 του Ιουλίου. (εδώ)

 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 ανήλθε σε 12.820,8 εκατ. ευρώ (14.289,6 εκατ. δολάρια) έναντι 11.788,4 εκατ. ευρώ (14.008,3 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 8,8%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 932,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9,8% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 857,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9,0%. (εδώ)

 

Κατά 0,2% μειώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018 έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Αύγουστο 2019, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.  (εδώ)

 

Παλαιότερες εποχές, αυτές που φάνταζαν δύσκολο να επαναληφθούν θυμίζει η εικόνα που απορρέει από την αγορά κατοικίας το τελευταίο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι τιμές πώλησης κατοικιών στην περιοχή της Αττικής εκτινάχθηκαν κατά 11,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, δείγμα της ενίσχυσης της ζήτησης, κυρίως από ξένους αγοραστές οι οποίοι συχνά αγοράζουν ακίνητα με “μη οικονομικούς όρους” (Golden visa κλπ) (εδώ). Είναι σαφές ότι η άνοδος των τιμών ακινήτων, δε συμβαδίζει με τις οικονομικές εξελίξεις και ως τέτοια, δε μπορεί να καλλιεργήσει μία ψυχολογία ανάπτυξης, ή να πυροδοτήσει μία ευρύτερη αυξητική τάση.

 

Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο "φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων", τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. (εδώ)

 

Τα μηνύματα από συναντήσεις που είχαν τα διεθνή funds με τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών ήταν αισιόδοξα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας, με τους επενδυτές να επισημαίνουν πως η βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και της αγοράς ακινήτων, σε συνδυασμό με τη “βουτιά” των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ολοένα και νέα ιστορικά χαμηλά, αποτυπώνουν το θετικό κλίμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. (εδώ)

 

Μολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα ελληνόκτητα πλοία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο, με 4.936 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων (dwt) και παρουσιάζει - σε σχέση με το προηγούμενο έτος - αύξηση περίπου 6,63%. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστημα 2007-2018. Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε dwt14  και το 20,9% του παγκόσμιου στόλου σε dwt15. (εδώ) Δείτε την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. (εδώ)

 

Στροφή στις ανακατασκευές και στις επεκτάσεις υφιστάμενων εμπορικών κέντρων κάνουν οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές τους το τελευταίο διάστημα. Μόνο στην περιοχή της Αττικής «τρέχουν» αυτήν την περίοδο τέσσερα τέτοια έργα, συνολικής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου αφενός μεν να διατηρήσουν επίκαιρα τα εμπορικά κέντρα που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφετέρου δε να εδραιώσουν το μερίδιο αγοράς τους, ενόψει των εμπορικών κέντρων νέας γενιάς, που σχεδιάζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα λειτουργίας την περίοδο 2023-2025. (εδώ)

 

Μείωση 2,1% σημείωσε ο  Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2018, έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, παρουσίασε μείωση 1,1%. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text