Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Κ. Χατζηδάκης: Η έκθεση των ορκωτών για τη ΔΕΗ θα είναι θετική

Κ. Χατζηδάκης: Η έκθεση των ορκωτών για τη ΔΕΗ θα είναι θετική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κ. Χατζηδάκης: Η έκθεση των ορκωτών για τη ΔΕΗ θα είναι θετική

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την εκτίμηση του, ότι η έκθεση των ορκωτών λογιστών της ΔΕΗ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι θετική για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος, εξέφρασε προ ολίγου ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά τον πρώτο κρίσιμο σταθμό του Σεπτεμβρίου το επόμενο χρονικό ορόσημο για την Επιχείρηση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η κυβέρνηση θα προσέλθει έχοντας πέντε θέσεις:

-Πρώτον την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

-Δεύτερον την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

-Τρίτον την απαλλαγή της ΔΕΗ από το σφιχτό και παράλογο εναγκαλισμό με το δημόσιο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και τους διαγωνισμούς, που δεν της επιτρέπει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές της

-Τέταρτον την απολιγνιτοποίηση καθώς σήμερα υπάρχουν μονάδες που κοστίζουν περισσότερο στη ΔΕΗ όταν λειτουργούν παρά εάν έμεναν κλειστές.

-Πέμπτον το  δυναμικό άνοιγμα της επιχείρησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικά για το θέμα της απολιγνιτοποίησης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα γίνει με ανοιχτό διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους και σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει επισκέψεις τόσο στη Δ. Μακεδονία όσο και στην Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και δημοσίως ο υπουργός, με πρόταση για κλείσιμο των μονάδων Αμύνταιο 1,2 και Μεγαλόπολη 3.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι επίσημες συζητήσεις με την Κομισιόν, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει την πεποίθηση ότι προσέρχεται με μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα προτάσεων που θεωρεί ότι υπηρετεί τόσο τη ΔΕΗ όσο και την εθνική οικονομία αλλά και τους ευρωπαϊκούς στόχους, δηλαδή σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για απελευθέρωση της αγοράς και υλοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας (target model) του ηλεκτρισμού.

Από πλευράς ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γ. Αδαμίδης ανέφερε ότι έγινε μια διεξοδική και ειλικρινής συζήτηση εφ᾽ όλης της ύλης ακόμη και για θέματα όπου υπάρχει διαφωνία. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πρόωρο να γίνεται συζήτηση για εθελούσια, ενώ για την απολιγνιτοποίηση εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα πρόγραμμα βίαιης, όπως είπε, απόσυρσης μονάδων. Τέλος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ εκτίμησε ότι είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή η συζήτηση για πρόγραμμα εθελουσίας, που θα πρέπει να είναι στοχευμένο και να συνδυαστεί με προσλήψεις.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text