Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα 2,457 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, από 1,915 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 547 εκατ. ευρώ από 16,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας. Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,362 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,591 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. (εδώ)

Πρώτη στην κατάταξη ενεργοποίησης επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, αναφορικά με το σχέδιο Γιούνκερ, ενώ η συνολική κινητοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει συνολικά  433,2 δισ. ευρώ. (εδώ)

Στα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το α' εξάμηνο του περασμένου έτους, διαμορφώθηκαν τα έσοδα της ΑΔΜΗΕ ΑΕ το α' εξάμηνο του 2019, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 39,4 εκατομμύρια ευρώ (μειωμένα κατά 11,4%) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 38,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. (εδώ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση της Ελλάκτωρ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Αναστάσιο Καλλιτσάντση  να αναφέρει, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ότι η εισηγμένη, από την αλλαγή του management το καλοκαίρι του 2018, βρίσκεται ακόμη στα μισά της διαδρομής. Στον τομέα των κατασκευών, όπως ανέφερε, χθες, η διοίκηση της εισηγμένης, το μοναδικό ώριμο μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 1,45 δισ. ευρώ, είναι αυτό της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό, με την Άκτωρ, σε κοινοπραξία με τις εταιρείες Ansaldo-Hitachi-Rail Italy να αποτελεί έναν από τους δύο διεκδικητές του. (εδώ)

Την ερχόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα φανεί στην πράξη πόσοι και ποιοι εκ των επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει άτυπο ενδιαφέρον για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, Creta Frams, –για 7 έχει κάνει λόγο επισήμως η εταιρεία- θα καταθέσουν εν τέλει μη δεσμευτικές προσφορές για τη χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία. (εδώ)

Ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο ποτών σε όλη την Ευρώπη στον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI) αναδείχθηκε ο Όμιλος Coca-Cola HBC.Πρόκειται για την 6η φορά μέσα σε 7 χρόνια που κατατάσσεται στην πρώτη θέση του Δείκτη και την 9η συνεχή χρονιά που βρίσκεται στις τρεις κορυφαίες θέσεις του κλάδου σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. (εδώ)

Ο Όµιλος REDS εµφάνισε στο α’ εξάµηνο του 2019 έσοδα ύψους περίπου €3,1 εκατ. σε σχέση με το α’ εξάµηνο του 2018. Oι ζηµίες µετά από φόρους ανήλθαν σε € 0,7 εκατ.  περίπου, έναντι ποσού ζηµιών €0,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.Στην τρέχουσα περίοδο τα έσοδα του Οµίλου προέρχονται από την δραστηριότητά του στην Ελλάδα και ειδικότερα από την εκµίσθωση ακινήτων της θυγατρικής ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ.Στη θυγατρική ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ, οι ζηµίες προ φόρων ανήλθαν σε 0,4 εκατ. € έναντι ζηµιών προ φόρων 0,12 εκατ. € την αντίστοιχη περίοδο του 2018. (εδώ)

Θετικά είναι τα μηνύματα από το περιβάλλον των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπουν πως το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα βελτιώνεται.Η Eurobank Equities επισημαίνει πως η βελτίωση που αναμένεται στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών θα οδηγήσει τις τιμές των μετοχών τους και τις αποτιμήσεις τους υψηλότερα. Ωστόσο, καθώς υπάρχει αρκετή νευρικότητα στις αγορές διεθνώς, οι εξωτερικές εξελίξεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών για τους επόμενους μήνες. (εδώ)

Νομοσχέδιο-"σκούπα" που θα φέρει τη θετική ανατροπή στο τραπεζικό σύστημα, αποκαθιστώντας πλήρως την κανονικότητα στις τράπεζες και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη της oικονομίας, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αναμένεται τον Οκτώβριο και το βασικό του σκέλος θα  αφορά τις τιτλοποιήσεις και τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. (εδώ)

Στο 1% παρέμεινε τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν στο 2,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 0,9%, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,4% τον Αύγουστο, επίσης αμετάβλητος από τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 2,2%. (εδώ)

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, σε μια πτώση η οποία ωστόσο μπορεί να είναι πρόσκαιρη.Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτώση στη στερλίνα και οι υψηλές τιμές πετρελαίου μετά από μια επίθεση σε διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία, θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές καταναλωτή στους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στο 1,7% τον Αύγουστο, και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016. (εδώ)

Καθώς πλησιάζει προς το τέλος της η θητεία του Μάριο Ντράγκι, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς ότι δεν κατάφερε να κερδίσει την αγάπη των Γερμανών. Ακόμη και πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, στις 12 Σεπτεμβρίου, να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού στο -0,5%, ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών είχε γράψει ένα μήνα νωρίτερα οργισμένη επιστολή στην ταμπλόιντ Bild, όπου κατηγορούσε τον Ντράγκι πως έχει αλλάξει προς το χειρότερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ η Bild  παρουσίασε τον Ντράγκι ως κόμη Δράκουλα με κυνόδοντες που ρουφάει τους λογαριασμούς των Γερμανών καταθετών. Αυτή η αρνητική νοοτροπία δεν είναι καινούργια. (εδώ)

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, συρρικνώθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, επιδεινώνοντας τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και πιθανώς τροφοδοτώντας τις προσδοκίες για τόνωση της οικονομίας. Η χώρα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 136,3 δισ. γιεν (1,26 δισ. δολάρια) τον Αύγουστο σε σχέση με το εμπορικό έλλειμμα 251 δισ. γιεν πριν από ένα μήνα.Οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν 12,1% ενώ προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν 4,4%, στην πρώτη πτώση των τελευταίων 11 μηνών, καθώς σημείωσε πτώση η ζήτηση για αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτου. (εδώ)

Το Ιράν απηύθυνε "επίσημη νότα" προς τις ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας στην Τεχεράνη, στην οποία τονίζει ότι δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Irna.Ωστόσο η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση "δεν θα περιοριστεί στην πηγή", σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.(εδώ)

Μεγάλες απώλειες της τάξεως των 280 δισ. δολαρίων αναμένεται να επωμιστούν οι παραδοσιακές μεγάλες τράπεζες, οι οποίες σχετίζονται με τα συστήματα πληρωμών τους. Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί έως το 2025 και ο λόγος είναι απλός: ολοένα και περισσότερες νεοφυείς εταιρείες δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καταλαμβάνοντας μερίδια αγοράς στα συστήματα πληρωμών μεταξύ ατόμων και επιχειρήσεων και αντιστρόφως. Οι συναλλαγές πλέον διεκπεραιώνονται ταχύτατα και ανέξοδα.(εδώ)

Η έντονη διαφωνία στο εσωτερικό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης δεν θα αποτρέψει τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες από το να μειώσουν σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού.Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, έχει το λεπτό καθήκον να λάβει υπόψη του αυτές τις διαφορετικές απόψεις και τα επιχειρήματα και να κατορθώσει να σχηματίσει μια συναινετική άποψη. (εδώ)

Σε ταχύτατη αποκλιμάκωση οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η Σαουδική Αραβία, καθώς καθησύχασε την παγκόσμια κοινότητα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα πριν από τα πλήγματα στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις και να διασφαλίσει επαρκή προσφορά «μαύρου χρυσού» στη διεθνή αγορά. Επικαλούμενο από το πρωί πηγές του Ριάντ που δεν κατονόμασε, το Reuters ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία είναι σε θέση να αναπληρώσει σε λίγες εβδομάδες το 70% της παραγωγής που χάθηκε εξαιτίας των πληγμάτων στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, αλλά και να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές που αυτά προκάλεσαν.(εδώ)

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε δήλωσε ότι η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ και σημείωσε αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020. Οι κινέζοι διαπραγματευτές σχεδίαζαν να δώσουν στις αμερικανικές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας και να ενισχύσουν την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα δημοσίευσε επίσης την περασμένη εβδομάδα μια σειρά εξαιρέσεων από τα τιμολόγιά της στις εισαγωγές των ΗΠΑ. (WSJ)

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο, ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ανθεκτικότητας στην οικονομία μετά τις πρόσφατες αδύναμες αναγνώσεις. Η παραγωγή στα εργοστάσια των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής του έθνους, ανέβηκε 0,5% τον περασμένο μήνα από τον Ιούλιο, αν και ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος."Ο τομέας αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρός, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από την αργή ανάπτυξη στο εξωτερικό και οι εμπορικές εντάσεις δεν ήταν μέχρι στιγμής σοβαρές", δήλωσε ο Michael Moran της Daiwa Capital. (WSJ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text