Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στα «χέρια» της Lamda το Ελληνικό

Στα «χέρια» της Lamda το Ελληνικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα «χέρια» της Lamda το Ελληνικό

Με αύξηση-μαμούθ του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, η Lamda Development ΛΑΜΔΑ-2,50% παίρνει στα χέρια της την εμβληματική επένδυση, των 8 δισ. ευρώ, στο παλιό αεροδρόμιο, καθιστώντας το Ελληνικό ελληνική υπόθεση.  Η εταιρεία Consolidated Lamda Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, βασικός μέτοχος της Lamda Development με ποσοστό 53,82%, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες. Η δέσμευση αυτή της οικογένειας Λάτση αποδεικνύει έμπρακτα τις προθέσεις της ως προς το έργο και απαντά σε όσους αμφισβήτησαν τη δυνατότητά της να επενδύσει ίδια κεφάλαια, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, που -όπως εκτιμάται- θα ακολουθήσει.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda με 12,83%, η Voxcove (κοινοπραξία της Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και της VNK Capital των φαρμακοβιομηχάνων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου), προέβη επίσης χθες σε δήλωση ότι στηρίζει το project Ελληνικό και ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωσή της και τουλάχιστον για χρονικό διάστημα έξι μηνών το ποσοστό συμμετοχής της Voxcove στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία να είναι κατ’ ελάχιστον 10%.

Στη Lamda ξένοι θεσμικοί έχουν ποσοστό 11,51%, Έλληνες θεσμικοί 8,43% και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές 11,07%. Ποσοστό 2,34% κατέχει η ίδια από τις επαναγορές μετοχών που έχει κάνει.

Εκτός Fosun και Eagle Hills

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, στο επενδυτικό όχημα Global Investment Group, το οποίο θα εξαγοράσει την Ελληνικό Α.Ε. (η εταιρεία στην οποία θα έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο του παλιού αεροδρομίου), εφόσον κλείσουν οι εκκρεμότητες, μοναδικός μέτοχος στη φάση αυτή είναι η Lamda Development. Αποχώρησαν δηλαδή η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lamda, «τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group (οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες).

Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%».

Όπως αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί η Lamda, δεν υπήρξε συμφωνία για το ποιος θα ασκεί το management κατά την υλοποίηση του έργου. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου».

Πρόκειται, άλλωστε, για μια τεράστια επένδυση για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο. Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί το εφάπαξ τίμημα που θα καταβάλει η Global Investment Group είναι 915 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα δοθούν στο Δημόσιο με τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Ο επενδυτής επίσης έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές (δίκτυα, το πάρκο, την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος κ.λπ.) προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν κατά τα πρώτα χρόνια της επένδυσης.

Όπως εκτιμάται, η επένδυση θα ξεκινήσει αφού η εταιρεία ανάδοχος θα εξασφαλίσει και τραπεζικό δανεισμό σημαντικού ύψους για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Lamda, μετά την ολοκλήρωση και έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την πολεοδόμηση του ακινήτου στο Ελληνικό βρισκόμαστε κοντά στην εκκίνηση της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα. Όπως υπογραμμίζει, «η εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για τη Lamda Development η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτήρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα».

Τα κεφάλαια της ΑΜΚ

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Lamda, θα γίνει με τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, θα αποφασιστεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου και τα 650 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

Ποσό 467 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής της Lamda, Global Investment Group, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί απ’ αυτή για την καταβολή ως αγοράστριας της Ελληνικό Α.Ε. των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος αγοραπωλησίας μετοχών της υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης. Δηλαδή ποσό 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και ποσό 167 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης [υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια - τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης].

Ποσό 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 40 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης και 10 εκατ. για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.

Τέτη Ηγουμενίδη

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text