Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από το διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, με τους διεθνείς επενδυτές και τα μεγάλα funds να έχουν βάλει υψηλά στο ραντάρ τους την Ελλάδα και τις ελληνικές εισηγμένες. Οπως αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν στις συναντήσεις, η αισιοδοξία στο περιβάλλον των διαχειριστών κεφαλαίων και των επενδυτικών τραπεζών είναι έντονη, καθώς βλέπουν πως οι προοπτικές της χώρας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω της φιλοεπενδυτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης, ενώ η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει παραμείνει αλώβητη από την επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.(εδώ)

Αύξηση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης Κύκλου Εργασιών Βιομηχανίας τον Ιούλιο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, έναντι αύξησης 16,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2018 με το 2017.Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 14,9%.Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2018 - Ιουλίου 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Αυγούστου 2017 - Ιουλίου 2018 παρουσίασε αύξηση 4,7% από αύξηση 7,4% κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. (εδώ)

Η εταιρία Entersoft, τον προσεχή Νοέμβριο θα προβιβαστεί από την Εναλλακτική και στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Αυτό θα γίνει με διαγραφή από την ΕΝ.Α. και κανονική εισαγωγή (IPO) στην Κύρια, με παραίτηση των παλαιών μετόχων άντληση κεφαλαίων.Πρόκειται για μια 17χρονη startup εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το 2002 και μέσα σ' αυτά τα χρόνια, έχει καταγράψει εξαιρετική πορεία ανάπτυξης, πετυχαίνοντας τα τελευταία χρόνια διψήφια ποσοστά αύξησης εργασιών, ενώ απασχολεί πλέον πάνω από 200 άτομα προσωπικό, με δραστηριοποίηση σε 21 χώρες! (εδώ)
Δείτε σχετικό άρθρο του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ για τις νέες εισαγωγές στο Χ.Α. εδώ (συνδρομητικό)

Με αύξηση-μαμούθ του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, η Lamda Development παίρνει στα χέρια της την εμβληματική επένδυση, των 8 δισ. ευρώ, στο παλιό αεροδρόμιο, καθιστώντας το Ελληνικό ελληνική υπόθεση. Αποχώρησαν δηλαδή η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%». (εδώ)

Αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 3,6% και οριακή αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 0,4%, η οποία οφείλεται στον Κλάδο της Συσκευασίας, παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο η Πλαστικά Θράκης.Επίσης, τα ενοποιημένα EBITDA στο εξάμηνο αυξήθηκαν οριακά, 0,1% στα 16,29 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν 21,2%, στα 4,20 εκατ. ευρώ από τα 5,33 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. (εδώ)

Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή τον Οκτώβριο αναμένεται να προστεθεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση για την πώληση της ΔΕΠΑ.Αντίθετα στην άλλη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση, αυτή των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο έχει τη βούληση να διατηρήσει μια μικρή μετοχική παρουσία. Όπως ξεκαθαρίζουν, πηγές του ΥΠΕΝ, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλες οι επιλογές, ωστόσο η προετοιμασία της αποκρατικοποίησης συνεχίζεται στη βάση του μνημονίου που είχε υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean (όμιλος Λάτση) επί της προηγούμενης κυβέρνησης. (εδώ)

Σε αγορές μετοχών Alpha Bank προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η Oceanwood, κλείνοντας τις ανοικτές θέσεις πώλησης που διατηρούσε στον τίτλο, ένα περίπου χρόνο αφότου «σόρταρε» για πρώτη φορά την τράπεζα .Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund μηδένισε τις ανοικτές θέσεις πώλησης επί του τίτλου της Αlpha Bank, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά χθες το απόγευμα στο περιθώριο του Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.(εδώ)

Δείτε τον πίνακα του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, με τις ανοικτές θέσεις εδώ.

Kαι το όνομα αυτού... «σχέδιο Ηρακλής» ή «Hercules project». Ετσι, «βάφτισε» η κυβέρνηση το σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι –αν όλα πάνε καλά– να ενταχθούν στο σχήμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου της τάξης των 30 δισ. ευρώ από σύνολο 75 δισ. ευρώ.Γι’ αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα εγγυηθεί το senior (συγκριτικά υψηλότερης ποιότητας) κομμάτι των δανείων, που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με το σχέδιο. (εδώ)

Πλεόνασμα €21 δισ. κατέγραψε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούλιο του 2019 σε σύγκριση με πλεόνασμα €18 δισ. τον Ιούνιο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για το 12μηνο μέχρι τον Ιούλιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα €317 δισ. (2,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) σε σύγκριση με πλεόνασμα €383 δισ. (3,3% του ΑΕΠ) για το 12μηνο μέχρι τον Ιούλιο του 2018.(εδώ)

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από αγορές και αναλυτές, αλλά οι ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της δεν φαίνονται σαφείς. Ορισμένα από τα στελέχη της, που συνιστούν μια αξιόλογη μειοψηφία, προβλέπουν ακόμα μία ανάλογη κίνηση έως το τέλος του χρόνου και κάποια άλλα όχι. Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού overnight διαμορφώθηκε σε 1,75%-2%, από 2%-2,25% προηγουμένως, αλλά αυτό, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν επαρκές για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.(εδώ)

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από την από αυτόν που είχε σημειώσει κατά την χρηματοπιστωτική κρίση, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις και το εμπόριο να έχουν πληγεί από την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή το 2020 και πιθανώς και αργότερα, εάν η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διαχυθεί σε άλλους τομείς της οικονομικής τους σχέσης. (εδώ) (Διαβάστε τη μελέτη εδώ).

Ως και τα 11 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να φτάσουν τα κέρδη της οικονομίας της Ινδίας εν μέσω των εμπορικών συγκρούσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την τράπεζα DBS της Σιγκαπούρης.Τα οφέλη της ινδικής οικονομίας, μάλιστα, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται στους αυξημένους δασμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς αρκετές εταιρείες αποφασίζουν να μετακινήσουν προς την Ινδία τις μονάδες παραγωγής τους, ωστόσο μία σειρά από παθογένειες της ινδικής οικονομίας - όπως οι απαιτούμενες μεταβολές στον εργασιακό τομέα και οι ελλείψεις σε υποδομές- είναι σε θέση να επηρεάσουν και να μετριάσουν τα παραπάνω οφέλη. (εδώ)

Η αύξηση της παραγωγικότητας στην Κίνα "επιβραδύνθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και παραμένει σχετικά χαμηλή", σύμφωνα με νέα έκθεση που εξέδωσε από κοινού η Παγκόσμια Τράπεζα και η κινεζική κυβέρνηση. Η έκθεση πρότεινε τρεις τρόπους με τους οποίους η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη κατανομή πόρων σε ολόκληρη την οικονομία, με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις. (εδώ - ENG)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text