Αρχική | Πολιτική | Νέες προκλήσεις της Άγκυρας: Απειλεί και τις εταιρίες TOTAL, ΕΝΙ εκτός της Κύπρου

Νέες προκλήσεις της Άγκυρας: Απειλεί και τις εταιρίες TOTAL, ΕΝΙ εκτός της Κύπρου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέες προκλήσεις της Άγκυρας: Απειλεί και τις εταιρίες TOTAL, ΕΝΙ εκτός της Κύπρου

Χαρακτηρίζει «άκυρες» τις άδειες που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, συμβουλεύοντας τις εταιρίες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στην περιοχή, της οποίας αμφισβητεί την αποκλειστική κυπριακή κυριότητα

Συνεχίζει τη στρατηγική της προκλητικότητας η Άγκυρα στέλνοντας μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL και ENI (γαλλικών και  ιταλικών συμφερόντων αντίστοιχα) ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7 που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Οπως έχουμε επισημάνει επανειλλημένως και μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση, σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες έρευνες για υδρογονάνθρακες και δραστηριότητες εκμετάλλευσης εντός των περιοχών της θαλάσσιας ιδιοκτησίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», τονίζεται στην ανακοίνωση του ο Άκσοϊ.

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σημειώνει ότι η Αγκυρα απευθύνει «αυστηρή προειδοποίηση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης δεν συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει δε ότι η «πρόταση των Τουρκοκυπρίων για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει στο τραπέζι. Αυτή η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, δυστυχώς καταδεικνύει ότι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση επιμένει στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της που παραβλέπει τα ίσα και άθικτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους μέσα και γύρω από το νησί».

Τέλος, συμβουλεύει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην προβούν σε καμία δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας «εμπιστευόμενες άκυρες άδειες» που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text