Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάπτυξη άνω του 2% το 2020 βλέπει η ΤτΕ

Ανάπτυξη άνω του 2% το 2020 βλέπει η ΤτΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη άνω του 2% το 2020 βλέπει η ΤτΕ

Ανταλλαγή περισσότερων μεταρρυθμίσεων με λιγότερο πλεόνασμα, ζητά ο Γ. Στουρνάρας. Η σημασία της επιστροφής των ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα.

Ανάπτυξη που φέτος θα φτάσει το 1,9% του ΑΕΠ (2,3% το β’ εξάμηνο της χρονιάς) και θα κινηθεί πάνω από το 2% το 2020 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της σε ομιλία του στο Annual Stavros Niarchos Foundation Lecture, στο Πανεπιστήμιο Yale. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά την παγκόσμια οικονομία, τις εμπορικές εντάσεις αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που πιθανόν προκύψουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι στις μεσο-μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνεται το θέμα του χρέους και η ικανότητα της χώρας να το εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη ανεργία αλλά και το δημογραφικό. Τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, στάθηκε στο γεγονός πως η χώρα δεν έχει ακόμα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα. Υποστήριξε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα spread των ελληνικών ομολόγων μπορούν να μειωθούν κατά επιπλέον 60 μονάδες βάσης, παρά την ήδη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Στην ομιλία του, ο διοικητής της TτE επανήλθε στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπενθύμισε ότι η μείωσή τους είναι και θέση της κεντρικής τράπεζας και έκανε λόγο για ένα σχέδιο ανταλλαγής περισσότερων μεταρρυθμίσεων με λιγότερα πλεονάσματα, εκτιμώντας ότι η αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας της ανάπτυξης είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματική από μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα πλεονασμάτων. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια μείωση (τόσο άμεσα όσο και έμμεσα) με τους θεσμούς.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε θετικά από τις διεθνείς αγορές, τόνισε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει: α) στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, β) στη μείωση των κόκκινων δανείων και γ) στην επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text