Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ενδιαφέρον για τη ΔΕΛΤΑ και την Creta Farms από Optima

Ενδιαφέρον για τη ΔΕΛΤΑ και την Creta Farms από Optima

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενδιαφέρον για τη ΔΕΛΤΑ και την Creta Farms από Optima

Στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής κασεριού στην Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατρέψει η Optima το πάλαι ποτέ εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα, το οποίο εξαγόρασε στις αρχές του καλοκαιριού έναντι περίπου 4 εκατ. ευρώ. Απώτερος, βεβαίως, στόχος της Optima (εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη) παραμένει η απόκτηση της ΔΕΛΤΑ, θυγατρικής της Vivartia του ομίλου MIG, εάν και όταν τεθεί προς πώληση, με τον επικεφαλής της Optima κ. Στέφανο Παντελιάδη να επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον του.

Οι εξαγορές άλλωστε βιομηχανιών τροφίμων, και μάλιστα όχι ομοειδών, είναι στο πλάνο της Optima, καθώς είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο απόκτησης της «Μινέρβα», ενώ τώρα εξετάζει την περίπτωση της Creta Farms. «Από τις εξαγορές μεγάλωσε η Optima», επεσήμανε χαρακτηριστικά το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Στ. Παντελιάδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού δείπνου.

Πολύ πιο άμεση χρονικά σε σύγκριση με τη ΔΕΛΤΑ είναι η περίπτωση της Creta Farms. Ο κ. Στ. Παντελιάδης έχει λάβει τον σχετικό ενημερωτικό φάκελο από την ΕΥ, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι θα καταθέσει και προσφορά. Σε περίπτωση, πάντως, που το πράξει, αυτό αναμένεται να γίνει από κοινού με ξένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατηγορία των αλλαντικών.

Συγχρόνως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμα επαναγοράς από την οικογένεια Παντελιάδη του ποσοστού της εταιρείας Quality Brands International (QBI) που είχε πουλήσει στον ιταλικό όμιλο Granarolo. Πρόκειται για ποσοστό 50,01%. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία επηρεάζουν και τις ιταλικές επιχειρήσεις προκαλώντας προσκόμματα στην υλοποίηση των αναπτυξιακών τους πλάνων.

Σε συζητήσεις, εξάλλου, βρίσκεται η διοίκηση της Optima με ξένες εταιρείες διανομής, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξαγοράς τους, καθώς μια τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε την πρόσβαση της ελληνικής επιχείρησης σε ξένες αγοράς. Εταιρείες από την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Αγγλία έχουν προσεγγίσει την Optima, χωρίς όμως κάποια από τις διαπραγματεύσεις να μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν ώριμες.  Επιπροσθέτως, η εταιρεία υλοποιεί ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στις μονάδες που ήδη διαθέτει. Οι επενδύσεις της Optima τη διετία 2019-2020 ανέρχονται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ.

Ηδη στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία διέθεσε κάτι λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του εργοστασίου παραγωγής τυριών της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα. Στο εργοστάσιο αυτό έχει ξεκινήσει επενδύσεις 6,7 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι εν λόγω επενδύσεις στο εργοστάσιο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Το υπόλοιπο επενδυτικό πρόγραμμα της Optima για τη διετία 2019-2020 περιλαμβάνει επενδύσεις 6,8 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της «Ηπειρος», στον Αμμότοπο Αρτας. Από τα 6,8 εκατ. ευρώ, τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων και τα υπόλοιπα εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

Εντός του Οκτωβρίου, τέλος, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση δημιουργίας της Φάρμας «Ηπειρος» στην Αρτα, επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μονάδα εκτροφής προβάτων, όπου θα εφαρμοστούν άριστες πρακτικές. Σε πρώτη φάση η δυναμικότητά της θα είναι 1.300 πρόβατα, ενώ όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, εντός του 2020, η δυναμικότητα θα φτάσει τις 2.500 ζώα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text