Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τον Οκτώβριο «κληρώνει» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Τον Οκτώβριο «κληρώνει» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τον Οκτώβριο «κληρώνει» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Της Βάσως Αγγελέτου

Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Standard & Poor’s η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να φέρει το ευκταίο αποτέλεσμα.

Σε έναν μήνα από σήμερα «ποντάρει» η Ελλάδα σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας -ένα βήμα απαραίτητο για τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε κανονικότητα.

Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Standard & Poor’s για το αξιόχρεο της χώρας η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να φέρει το ευκταίο αποτέλεσμα. Θυμίζεται ότι τον Μάιο -εν μέσω εκλογών- ο οίκος αξιολόγησης απέφυγε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, μία απόφαση που έλαβαν και η Moody’s αλλά και η Fitch εντός του καλοκαιριού.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε non investment grade και, μάλιστα, αρκετά επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις για την οικονομία, οι οποίες ωστόσο μετριάζονται από την κατακόρυφη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στις αγορές στα επίπεδα του 1,37% για το 10ετές ομόλογο, με βάση τα σημερινά στοιχεία.

Μία επίπτωση είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από το QE, το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο επανέφερε ο Μάριο Ντράγκι μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας με στόχο την πρόληψη της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ευνοηθεί από τη φθηνή ρευστότητα, καθώς αφενός δεν διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά ούτε εντάσσεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να επωφεληθεί του waiver που της είχε παρασχεθεί παλαιότερα.

Μια άλλη παρενέργεια είναι ο σκόπελος της τιμολόγησης του APS -ή αλλιώς Σχεδίου του ΤΧΣ- για ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών. Το γεγονός ότι τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων θα εγγυηθεί το Δημόσιο, το οποίο διαθέτει χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα από τους τίτλους senior, δημιουργεί πολυπλοκότητα στον μηχανισμό και καθυστερεί την εφαρμογή του.

Η έγκριση του APS, πάντως, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των Βρυξελλών τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσει ανάσα στην οικονομία και να ανοίξει τον δρόμο για αναβάθμιση της χώρας από τη S&P’s, και τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, σε συνδυασμό και με την άρση των capital controls στις αρχές Σεπτεμβρίου -ένα βήμα απαραίτητο για να θεωρηθεί η ελληνική οικονομία και πάλι «κανονική».

Πηγή: www.insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text