Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Oι θεσμοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2019

Oι θεσμοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Oι θεσμοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2019

Της Δήμητρας Καδδά

Με θετικό πρόσημο για το πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και με την αίσθηση ότι έχει κλείσει, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2019, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη ημέρα επαφών, δεν συζητήθηκε το ζήτημα του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, φέτος και το 2020. Ωστόσο, υπάρχει αναλυτικό πλέγμα ποσοτικοποιημένων προβλέψεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την επίπτωση από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ανάπτυξης και τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι εν λόγω προβλέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στους θεσμούς και προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα είναι ισχυρότερος από ό,τι φέτος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αντίθεση με την σύγκλιση αναφορικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019, θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ νωρίς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το αν το 2020 εκπληρώνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ή όχι.

Είναι σαφές ότι, με βάση τα στοιχεία που είναι αυτή τη στιγμή δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας των θεσμών στην Αθήνα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως και ο στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση.

Στην σημερινή συνάντηση δεν ετέθη ούτε το θέμα των 120 δόσεων, το οποίο ωστόσο έχει συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ούτε ετέθη ζήτημα παράτασης της ρύθμισης πέρα από το τέλος Σεπτεμβρίου. Ομοίως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τέθηκε το ζήτημα της πάγιας ρύθμισης, το οποίο επίσης συζητείται εκτενώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, ενώ ως την Παρασκευή θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει τελική πολιτική συμφωνία ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε έχει επισήμως ανακοινωθεί. Όπως επισήμαναν αρμόδιες πηγές, επιχειρείται να υπάρξουν οι ταχύτερες δυνατές συγκλίσεις.

Αρμόδιες πηγές μίλησαν για καλό κλίμα στις συναντήσεις με τους επικεφαλής, οι οποίες συνεχίζονται αύριο. Έχουν επίκεντρο θέματα του γενικού λογιστηρίου της υγείας, του εργασιακού αλλά και σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οποιαδήποτε αλλαγή, είτε στόχου, είτε σε σχέση με τα κέρδη ομολόγων, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι "το ζήτημα το έχουμε θέσει εκεί που πρέπει και όπως πρέπει εντός και εκτός Ελλάδος".

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text