Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χωρίς «ενστάσεις» των Θεσμών ο προϋπολογισμός του 2019

Χωρίς «ενστάσεις» των Θεσμών ο προϋπολογισμός του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χωρίς «ενστάσεις» των Θεσμών ο προϋπολογισμός του 2019

Έλενα Λάσκαρη

Με στόχο τις «μέγιστες δυνατές συγκλίσεις» και ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Ποιες είναι οι αντιδράσεις για τα δημοσιονομικά, τις 120 δόσεις και την πάγια ρύθμιση.

Σε καλό κλίμα και με μια αρχική συμφωνία ότι «μέσες άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019» ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν στη συνέχεια ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας πως έως την Τετάρτη οπότε υπάρχει ατζέντα συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών (το ΔΝΤ θα παραμείνει έως την Παρασκευή στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4) «δεν θα κλείσει κάτι». Αυτό που επιδιώκουμε ,ανέφερε αρμόδια πηγή είναι «να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα και να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις».

Καθαρός ορίζοντας προβλέψεων επί των δημοσιονομικών δεν υπάρχει ακόμα, ή τουλάχιστον καμία πλευρά δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της με σαφήνεια. Σε πρώτη φάση για το 2019, επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και θεσμοί τείνουν να συμφωνήσουν σε κοινή εκτίμηση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, αλλά για το 2020, τρεις μήνες πριν το κλείσιμο του 2019 μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί ασφαλείς εκτιμήσεις, ούτε καν για την προβλεπόμενη ανάπτυξη.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδια πηγή πως «το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019». Πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr ανέφεραν ότι το κεντρικό σενάριο προβλέπει «χτίσιμο» της ανάπτυξης πάνω σε μια βάση 2,3% με την προσθήκη 0,7% εφόσον εφαρμοστούν στο ακέραιο οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με τις 120 δόσεις και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει μια νέα πάγια ρύθμιση, η πηγή η οποία ενημέρωσε για τις σημερινές συναντήσεις σημείωσε πως δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα. Επιχείρησε δε να υποβαθμίσει τη συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα συζητούνται με τους επικεφαλής…

Σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα αλλά και την επιδιωκόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε με νόημα πως «η κυβέρνηση θέτει τα θέματα αυτά στον κατάλληλο χρόνο και χώρο» για να συμπληρώσει «έχουν τεθεί εκεί που πρέπει, όταν έπρεπε».

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text