Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ερωτήματα και "βουβή" ανησυχία άφησε πίσω της η παρέμβαση της Fed

Ερωτήματα και "βουβή" ανησυχία άφησε πίσω της η παρέμβαση της Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερωτήματα και "βουβή" ανησυχία άφησε πίσω της η παρέμβαση της Fed

Του Γ. Αγγέλη

Αναμφίβολα η παρέμβαση του κ. Πάουελ την περασμένη εβδομάδα στην διατραπεζική αγορά, με την παροχή πρωτοφανούς σε όγκο ρευστότητας στο overnight από το 2008, ανακούφισε τις αγορές αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε αναπάντητα προς το παρόν ερωτηματικά.

Η "ρευστότητα" που παρείχε η Fed τέσσερις φορές μέσα σε πέντε ημέρες στην διατραπεζική αγορά, παρά το γεγονός ότι στην ίδια αγορά υπάρχει βεβαιωμένη πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης του 1,3 τρισ. δολ, έχει προκαλέσει μία "βουβή" ανησυχία καθώς το μοναδικό γεγονός – ανεξαρτήτως αιτίας – που μπορεί να την έχει καταστήσει αναγκαία είναι ότι η διατραπεζική "δεν εμπιστεύεται" πλέον κάποιους εταίρους της...

Με άλλα λόγια κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ χρειάσθηκαν κεφάλαια για να κλείσουν τους ημερήσιους λογαριασμούς τους και οι άλλες τράπεζες δεν τους εμπιστευόταν να τους τα δώσουν παρά μόνο με απαγορευτικά υψηλά overnight επιτόκια της τάξης του 10%.

Ο κ. Πάουελ σκέπασε αυτό το ξαφνικό πρόβλημα με ένα μανδύα προσφοράς κεφαλαίων που ξεπέρασε τα 200 δισ. δολ μέσα σε λίγα 24ωρα. Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πως θα αντιδράσει σε περίπτωση επανάληψης του προβλήματος, ανακοίνωσε δημοπρασίες repos με διάρκεια 14 ημερών και "ανοικτή" καθημερινή παρέμβαση για όσο χρειασθεί μέχρι τις 10 Οκτώβρη.

Κάτι τέτοιο δείχνει ότι η Fed δεν έχει πρόθεση – τουλάχιστον από την πλευρά της - να κάνει λάθη για τα οποία είχε κατηγορηθεί τα πρώτα 24ωρα το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι η Fed μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να "επισημοποιήσει" την χρήση εργαλείων repos στο επίπεδο και την έκταση αυτή σαν "μόνιμα" όπως επίσης και την εξαγγελία ενός νέου QE, που άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί ο κ. Πάουελ ότι το "σκέφτεται"... \

Το πρόβλημα όμως όπως επισημαίνεται από ορισμένους αναλυτές στα πρώτα διστακτικά σημειώματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τις παρεμβάσεις, είναι το κατά πόσο αυτή η "συγκυριακή" ανάγκη που εμφανίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στην μεγαλύτερη από πλευράς έκτασης και βάθους διατραπεζική αγορά κεφαλαίων του πλανήτη, ήταν πράγματι "συγκυριακή".

Ή ήταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα μία "καταιγίδας" που αρχίζει να εμφανίζεται στον ορίζοντα σαν αποτέλεσμα της επιδείνωσης στην διεθνή οικονομία με τις εμπορικές και γεωπολιτικές συγκρούσεις να αλληλοσυμπλέκονται με επεισόδια ενός επίσης "βωβού" συναλλαγματικού ανταρτοπόλεμου...

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text