Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Γερμανία: Ύφεση «δείχνει» και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo

Γερμανία: Ύφεση «δείχνει» και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανία: Ύφεση «δείχνει» και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo

Η μικρή άνοδος που κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo για τον Σεπτέμβριο υποδεικνύει ότι το κλίμα παραμένει «μουντό» στη Γερμανία και είναι πλέον ακόμη πιο πιθανό η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βρίσκεται σε ύφεση στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης ενισχύθηκε οριακά στις 94,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 94,3 μονάδες τον Αύγουστο, ωστόσο στο συγκεκριμένο επίπεδο αντανακλά συρρίκνωση της οικονομίας, βάσει της σύγκρισης με παλαιότερες μετρήσεις. Την ίδια ώρα, ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo, στον μεταποιητικό τομέα, το επιχειρηματικό κλίμα έχει μόνο μία κατεύθυνση: προς τα κάτω. Οι επιχειρήσεις πάλι δεν έμειναν ικανοποιημένες από τις δραστηριότητές τους και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους μήνες παρέμειναν απαισιόδοξες.

Στις υπηρεσίες, το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα. Οι πάροχοι υπηρεσιών ήταν ουσιαστικά περισσότερο ικανοποιημένοι από την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση και οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο «έλαμψαν» ξανά.

Το επιχειρηματικό κλίμα στο εμπόριο υποχώρησε ξανά, καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες.

Στον τομέα των κατασκευών, ο δείκτης αυξήθηκε, χάρη στις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Οι κατασκευαστικές εταιρείες αξιολόγησαν την κατάστασή τους ως εξαιρετική, αλλά λιγότερο καλή από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.

«Η παρατεταμένη αδυναμία της γερμανικής οικονομίας και ειδικότερα του μεταποιητικού κλάδου, θα διατηρήσουν τις πιέσεις προς τους πολιτικούς στο Βερολίνο να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις του Μάριο Ντράγκι για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», σημειώνει η Capital Economics, σχολιάζοντας τα στοιχεία του δείκτη Ifo, εκτιμώντας παράλληλα πως ακόμη και αν εφαρμοστούν κάποια μέτρα ενίσχυσης της γερμανικής οικονομίας ο αντίκτυπος στις προοπτικές της θα είναι περιορισμένος.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text