Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Axia: Η μετοχή της Alpha Bank είναι η απόλυτη επενδυτική ευκαιρία

Axia: Η μετοχή της Alpha Bank είναι η απόλυτη επενδυτική ευκαιρία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Axia: Η μετοχή της Alpha Bank είναι η απόλυτη επενδυτική ευκαιρία

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η Alpha Bank αποτελεί μία άκρως ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει η Axia Research, δεδομένων των πιθανών επιλογών που έχει για την αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των NPEs με έναν φιλικό προς τους μετόχους τρόπο, κάτι που θα υποστηριχθεί από τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου που διαθέτει. Έτσι, η Axia πλέον τηρεί στάση "buy" για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 26%.

Κατά την άποψη της Axia, το κεφαλαιακό επίπεδο του ομίλου (μαξιλάρι 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων Tier II ύψους 0,8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρίμηνα και το γεγονός ότι η νέα διοίκηση εργάζεται σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο (που θα παρουσιαστεί το δ' τρίμηνο του 2019 και πιθανώς τον Νοέμβριο), θέτουν την Alpha Bank σε μια μοναδική θέση να βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της με τρόπο φιλικό προς τους μετόχους.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Alpha θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τιτλοποίηση ύψους 11 δισ. ευρώ το 2020, η οποία θα μειώσει τον δείκτη NPE του ομίλου σε 10,9% το 2021 (από 48,1% το β' τρίμηνο του 1919) με κόστος 1,5 δισ. ευρώ στα ενσώματα ίδια κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένης της κερδοφορίας του ομίλου).

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, σε περίπτωση ενδεχόμενης υιοθέτησης του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια (το οποίο όπως εκτιμά η Axia θα εφαρμοστεί το 2021, μετά την αρχική τιτλοποίηση), η Alpha θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη NPE στο 5,8% μειώνοντας παράλληλα την αναλογία των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων ( DTC) με τα κεφάλαια CET1 στο 32% (το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών). Έτσι, η Axia εκτιμά ότι τα κεφάλαια του ομίλου το 2021, μετά την έκδοση Tier II τίτλων, θα διαμορφωθούν περίπου στο στα επίπεδα του SREP (ελάχιστος συνολικός δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας) για το 2019 του 13,75%.

Το 2020 είναι μία καθοριστική χρονιά

Σύμφωνα με την Axia, το 2020 θα είναι το έτος κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της (ορατής) εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha (δηλαδή της μείωσης των NPEs). Μετά την παρουσίαση του σχεδίου τον Νοέμβριο, οι επενδυτές θα έχουν μια σαφέστερη εικόνα για το τι σχεδιάζει η διοίκηση της τράπεζας για το επόμενο έτος, πώς θα επιτύχει τους προτεινόμενους στόχους και με ποιο κόστος. Η βελτιωμένη ορατότητα μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου θα οδηγήσει σε re-rating των αποτιμήσεων της μετοχής της τράπεζας.

Η Axia αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha Bank θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία λόγω της πώλησης χαρτοφυλακίων, αλλά ταυτόχρονα αναμένει επίσης πως η συστημική τράπεζα θα συνεχίσει να σημειώνει τα υγιή έσοδα από συναλλαγές, λόγω των κερδών από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, στηρίζοντας έτσι την κερδοφορία της.  Επιπλέον, εκτιμά ότι η τράπεζα θα μπορέσει να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους κατά περίπου 3% ετησίως (τουλάχιστον), οδηγώντας τον δείκτη βασικού κόστους / έσοδα του 2021 στο 47,9% (από 52,5% το 2017). Τέλος, η μείωση των NPEs θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος κινδύνου, το οποίο εκτιμάται σε 129μ.β για τα δάνεια το 2021, οδηγώντας σε καθαρά κέρδη 409 εκατ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 6,6%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text