Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Θεσμοί: Να μπει τέλος στην προστασία της α΄ κατοικίας

Θεσμοί: Να μπει τέλος στην προστασία της α΄ κατοικίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θεσμοί: Να μπει τέλος στην προστασία της α΄ κατοικίας

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα της ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσα από τη δημιουργία του σχήματος προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS), το θέμα της αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως η προώθηση των μικροπιστώσεων έως 25.000 με την ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις και οι προοπτικές κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις των θεσμών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) και το κυβερνητικό επιτελείο στις δύο διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία του APS φέρει την κωδική ονομασία project Hercules και προβλέπει τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια υψηλότερης διαβάθμισης, δηλαδή αυτά που έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάκτησης και αποτελούν το senior τμήμα των ομολογιών που θα εκδοθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εγγυήσεις θα φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ. Το project Hercules αναμένει την έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προκειμένου στη συνέχεια να θεσμοθετηθεί με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και διατάξεις για τη διευκόλυνση της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις, που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία φθάνουν τα 75 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η μεταβίβαση δανείων, εκσυγχρονίζοντας τις διατάξεις του παλαιού νόμου 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις και του νόμου 4255/2015 για τη μεταβίβαση και διαχείριση δανείων. Οι θεσμοί επέμειναν στις προοπτικές κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος μέσω της επιτάχυνσης της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και στις συνέπειες από την πλήρη κατάργηση των capital controls, που σύμφωνα με τις τράπεζες διαφαίνονται θετικές.

Στην κορυφή της χθεσινής ατζέντας ήταν το θέμα του πτωχευτικού δικαίου τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη. Οι θεσμοί πιέζουν να λήξουν στο τέλος του έτους η προστασία για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και η δυνατότητα για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις. Ζητούν δε τη θέσπιση ενός νέου πτωχευτικού νόμου-ομπρέλα μόνο για τις ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς η κυβέρνηση απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει στο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, αναμένοντας προφανώς και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου 31.328 δανειολήπτες, από τους οποίους οι 21.101 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης. Προς το παρόν πάντως έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 67 αιτήσεις και έχουν προωθηθεί 3 ρυθμίσεις.

Διορθωτικές κινήσεις προωθούνται και στο θέμα του πτωχευτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, με την απλούστευση σε πρώτη φάση της διαδικασίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ένα περισσότερο αυτοματοποιημένο σύστημα, με απλοποιημένες διαδικασίες και παραμέτρους αποδεκτές από τράπεζες, ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με πολλαπλούς πιστωτές, που σήμερα εξελίσσονται πολύ αργά.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text