Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οδυνηρές για εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και συνολικά για την ελληνική οικονομία θα είναι οι επιπτώσεις από την πτώχευση του κολοσσού Thomas Cook.Οι επιπτώσεις θα είναι σωρευτικές και δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια «δεδουλευμένων» απαιτήσεων, στις ακυρώσεις κρατήσεων και σε αθετήσεις συμβολαίων. Αν και είναι νωρίς για μία συνολική αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, τραπεζικοί παράγοντες και επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία μπορεί να  υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.Αν αποδειχθούν βάσιμοι αυτοί οι υπολογισμοί, η πτώχευση του βρετανικού κολοσσού θα μας «κοστίσει» τελικά κάτι περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ! (εδώ)

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,3% στα 2,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της ΔΕΗ το α'  εξάμηνο του 2019, ενώ την ίδια στιγμή οι ζημιές μετά από φόρους μειώθηκαν στα 274,8 εκατ. ευρώ από 533,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 108,6 εκατ. ευρώ από 91,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 18,4%. (εδώ)

Η Alpha Bank αποτελεί μία άκρως ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει η Axia Research, δεδομένων των πιθανών επιλογών που έχει για την αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των NPEs με έναν φιλικό προς τους μετόχους τρόπο, κάτι που θα υποστηριχθεί από τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου που διαθέτει. Έτσι, η Axia πλέον τηρεί στάση "buy" για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 26%. (εδώ)

Τα 2,4 δισ. ευρώ ξεπερνούν οι επενδύσεις των Ανώνυμων Εταιρειών σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες βρίσκονται στο "κυνήγι” ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, με τις αποδόσεις να μειώνονται. Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα μεγέθη,  το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς οι επιδόσεις των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ έχουν βελτιωθεί, σε σχέση με έξι μήνες πριν. (εδώ)

Ζημιές ύψους 271.300 ευρώ σημείωσε το α’ εξάμηνο η εταιρείας «Κέκροψ». Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται οριακά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, καθώς η εταιρεία δεν σύναψε νέες συμβάσεις μισθώσεων.Όσον αφορά τις δαπάνες εκμετάλλευσης, αυτές ανέρχονται για το α’ εξάμηνο του 2019 σε € 114 χιλ. έναντι € 129 χιλ. της προηγούμενης περιόδου και εμφανίζονται μειωμένες κατά 12%. (εδώ)

Σήμα στις τράπεζες να τρέξουν πολύ γρηγορότερα τις κινήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων και πλήρη υποστήριξη στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη συστημική αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs, έδωσαν οι Θεσμοί στις συναντήσεις τους με τις τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το ΤΧΣ.Οι εκπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ έθεσαν στην κορυφή της ατζέντας τους για τα τραπεζικά το θέμα της επιτάχυνσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διακείμενοι άκρως θετικά στο σχέδιο "Ηρακλής" που προωθεί η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ. (εδώ)

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, τα τελευταία στοιχεία δικαιώνουν την επιλογή της καθώς εμφανίζουν την οικονομία της Ευρωζώνης ασταθή, με τη βιομηχανική παραγωγή να επιβραδύνεται και τον κλάδο να εμφανίζει σημαντική συρρίκνωση στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία. (εδώ)

Η Κίνα βάζει στο μικροσκόπιο και τις επιχειρήσεις, δρομολογώντας ήδη τη συγκέντρωση οικονομικών και μη στοιχείων, από τη μισθοδοσία ή την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι την εγγραφή ή όχι στελεχών στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε μια τεράστια βάση δεδομένων. Με αυτές τις πληροφορίες, το Πεκίνο σκοπεύει να αξιολογεί τις εταιρείες, τις διοικήσεις και το προσωπικό τους, με κίνδυνο να μπλοκάρει τραπεζικούς λογαριασμούς ή δάνεια ή ακόμη και να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. (εδώ)

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιθετικές απέναντι στην Κίνα, την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από το θέμα της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο, προχώρησε σε μια σπάνια προειδοποίηση αναφορικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων."Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα αποφασίσει να διαχειριστεί την κατάσταση θα πει πολλά για τον παγκόσμιο ρόλο της στο μέλλον", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. (εδώ)

Η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε νωρίτερα από το αναμενόμενο την πετρελαϊκή της παραγωγική στα 11,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έπειτα από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου κατά των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων.Η παραγωγή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις του Κουράις βρίσκεται στο 1,3 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ενώ στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ έχει φθάσει τα 4,9 εκατομμύρια β/η. (εδώ - ENG)

Ο Κινέζος Δημóσιος Σύμβουλος και ο υπουργóς Εξωτερικών Wang Yi δήλωσαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, óτι ενώ η χώρα του δεν έχει την πρόθεση να καταργήσει τις Η.Π.Α. ως παγκόσμιο ηγέτη, η Κίνα αναμένει απó την Αμερική να «αφαιρέσει óλους τους παράλογους περιορισμούς».Ο Wang Yi δήλωσε επίσης, ότι ελπίζει ότι ο επόμενος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων θα "επιφέρει θετικό αποτέλεσμα" και τόνισε την επιχειρηματική ευκαιρία για την Αμερική να συνεργαστεί με την Κίνα. (εδώ)

 

Το Ιράν προτίθεται να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και να αποδεχθεί αλλαγές στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στην συμφωνία και άρουν τις κυρώσεις που του έχουν επιβάλει, δήλωσε σήμερα Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. (εδώ)

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει περιορισμένο χώρο μετά από την νομισματική χαλάρωση του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο διοικητής Murat Uysal σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση μιλώντας σε βιομηχάνους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η λίρα ανέκτησε μέρος των απωλειών της έναντι του δολαρίου."Η προσεκτική στάση στη νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί. Η βελτίωση της τάσης στον πληθωρισμό αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη περίοδο", ανέφερε ο Uysal μιλώντας στην Άγκυρα. (εδώ)

Ο Λευκός Οίκος, ξεκίνησε έρευνα επιβολής μέτρων κατά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ωθήσει την Ουκρανία να διερευνήσει τον πιθανό αντίπαλό του για το 2020, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η ανακοίνωση της Προέδρου της Βουλής Νανσί Πελόσι, την Τρίτη, κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και του Προέδρου, χωρίς να έχει γίνει ακόμα σαφές πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει στον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. (εδώ - ENG)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text