Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Cenergy: Η χρονιά των καλωδίων έφερε αύξηση 49% στην κερδοφορία

Cenergy: Η χρονιά των καλωδίων έφερε αύξηση 49% στην κερδοφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Cenergy: Η χρονιά των καλωδίων έφερε αύξηση 49% στην κερδοφορία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η εξαιρετική απόδοση του τομέα των καλωδίων βρίσκεται πίσω από το turnaround των αποτελεσμάτων της Cenergy, η οποία από ζημιές 2,44 εκατ. ευρώ φέτος ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 8,044 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι ο κλάδος των καλωδίων παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερη αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία, η οποία υπερδιπλασιάστηκε (από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 25,79 εκατ. ευρώ), όταν οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 14,2%.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της εταιρείας στο γεγονός ότι ο φετινός τζίρος αφορούσε κυρίως σε πωλήσεις υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, ένα εξειδικευμένο προϊόν υψηλής τεχνολογίας με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Πρόκειται για πωλήσεις που κατευθύνθηκαν σε έργα στην Ολλανδία, το Βέλγιο σε πρότζεκτ διασύνδεσης μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων με τη στεριά, καθώς επίσης και για το σημαντικό έργο της μικρής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

Την ίδια στιγμή ο κλάδος των σωλήνων, μετά από ένα έτος ρεκόρ το 2018, όταν πουλήθηκαν 500 χιλιάδες τόνοι προϊόντων, κατάφερε να κρατήσει μεγάλο μέρος της δυναμικής διαθέτοντας 485 χιλιάδες τόνους ενώ η λειτουργική κερδοφορία κυμάνθηκε στα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 14,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα η Cenergy κατάφερε φέτος να γυρίσει τις περυσινές ζημιές, οι οποίες οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις των καλωδίων και ειδικότερα στα υποβρύχια καλώδια.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας το capacity των υποβρύχιων καλωδίων είναι κλεισμένο μέχρι το τέλος του 2020, γεγονός που προμηνύει συνέχιση της θετικής πορείας της εταιρείας, η οποία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη για έργα όχι μόνο ηλεκτρικών διασυνδέσεων αλλά και διασυνδέσεων υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την ξηρά, που εμφανίζουν σημαντική ζήτηση λόγω των κλιματικών στόχων για αποανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης.

Πλέον στους πελάτες της Cenergy στα καλώδια, συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού και δικτύων της Ευρώπης όπως η EON, η Tennet κλπ.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο β εξάμηνο αυτό αναμένεται να είναι ανάλογο με το πρώτο μισό του έτους, ενώ αναμένεται βελτίωση στον κλάδο των σωλήνων λόγω εποχικότητας. Στα καλώδια ξεκίνησε η παραγωγή της Κρήτης και παρά τις τεχνολογικές απαιτήσεις η εκτέλεση του έργου εξελίσσεται θετικά.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text