Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Διαφορά 1 δισ. ευρώ στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με ορίζοντα τις 15 Οκτωβρίου

Διαφορά 1 δισ. ευρώ στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με ορίζοντα τις 15 Οκτωβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαφορά 1 δισ. ευρώ στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με ορίζοντα τις 15 Οκτωβρίου

Της Δήμητρας Καδδά

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν χθες και μεταφέρονται σήμερα σε επίπεδο Euroworking Group με το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες ημερομηνίες – ορόσημα. O λόγος για τη Συνταγματική υποχρέωση κατάθεσης του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και για την υποχρέωση της χώρας να καταθέσει το σχέδιο Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να αξιολογηθεί για το κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος περί Πρωτογενούς Πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Προς το παρόν το δημοσιονομικό "κενό" που έβλεπαν οι θεσμοί κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα έχει συρρικνωθεί μεν σημαντικά αλλά υφίσταται. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει απόσταση περίπου 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις 2 πλευρές. Την προηγούμενη Τρίτη, μετά το τέλος των επαφών με τους θεσμούς, κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για απόσταση η οποία βρίσκεται σε καλό σημείο εν σχέση με τον χρόνο που απομένει.

Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά επιχειρηματολογεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2020 και θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις προς τον σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα. Στους υπολογισμούς των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνεται η χρήση των κερδών ομολόγων για τη κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.

Σημείο τριβής είναι η απόδοση των 120 δόσεων, με πηγές της κυβέρνησης χθες να μην αποκλείουν νέα παράταση στην εν λόγω ρύθμιση, η οποία όμως θα αποφασισθεί ή όχι προς το τέλος του μήνα.

Η Ελληνική πλευρά δίνει έμφαση και στην απόδοση που θα έχουν γενικότερα στην οικονομία οι θετικές παρεμβάσεις του 2020 αξίας 1 δισ. ευρώ για τη μείωση των φορολογικών βαρών (ειδικά στις επιχειρήσεις), αλλά και το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων του 2020 που  στηρίζονται κυρίως  στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε άλλες παρεμβάσεις τις οποίες θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τις 15 Οκτωβρίου.

Δίνει έμφαση και στην πολύ καλή πορεία του προϋπολογισμού φέτος με την απόδοση των εσόδων (και ειδικά του ΦΠΑ) να ξεπερνά τον στόχο.

Επίσης, όπως έγινε χθες σαφές από αρμόδια πηγή ανοίγει και το θέμα μίας νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών η οποία ήταν αίτημα των θεσμών για το 2019.

Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται σήμερα στο τερέν του Euroworking Group στο οποίο θα παρουσιαστεί και η πρόοδος στο Ελληνικό αίτημα περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα, πιθανότατα το απόγευμα, αναμένεται να εκδοθεί και η κοινή ανακοίνωση των Θεσμών της Ε.Ε. αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, οι οποίες έχουν ειδική σημασία καθώς η θέση της Ελλάδας πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2020 στηρίζεται και στον παρανομαστή, δηλαδή στην ανάπτυξη. Κατά συνέπεια η πρόοδος στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης αποκτά ειδική σημασία.

Σημαντικές θα είναι και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της σύνταξης της ετήσιας έκθεσής του για τη χώρα. Θα προβεί σε ενημέρωση για τα πεπραγμένα, αλλά και σε αναλυτική ανακοίνωση των "ευρημάτων" της αποστολής στην Αθήνα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text