Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Η έκθεση της ΕΥ ανοίγει ξανά τον δρόμο για ομόλογο

ΔΕΗ: Η έκθεση της ΕΥ ανοίγει ξανά τον δρόμο για ομόλογο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Η έκθεση της ΕΥ ανοίγει ξανά τον δρόμο για ομόλογο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι αυξήσεις που έγιναν στα τιμολόγια του ρεύματος θα αρχίσουν να φαίνονται στον ισολογισμό  της ΔΕΗ μερικώς από το τέταρτο τρίμηνο του έτους και πλήρως από το 2020, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης το όφελος θα είναι 120 εκατ. ευρώ ενώ από το 2020 ο ισολογισμός θα ωφεληθεί ένα ποσό της τάξης των 532 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η θετική έκθεση του ορκωτού ΕΥ, μετά τα μέτρα διάσωσης που ελήφθησαν, ξεμπλοκάρει και ανοίγει εκ νέου τον δρόμο για τη ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς ομολόγου. Η ΔΕΗ αναμένεται το επόμενο διάστημα να εξετάσει κατά πόσο είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο εγχείρημα, που είχε επιχειρηθεί και στα τέλη του 2018, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μπλοκάρει το αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την τιτλοποίηση, η οποία ως γνωστόν θα αφορά σε δύο κατηγορίες: η πρώτη για οφειλές μέχρι 60 ημέρες και η δεύτερη για οφειλές μέχρι 90 ημέρες. Οι επενδυτές έχουν ζητήσει στοιχεία προκειμένου να υποβάλουν προσφορές, αναφέρθηκε στο conference call.

Ο κ. Στάσσης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών βρίσκονταν τον περασμένο Ιούνιο στα 2,792 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,474 δισ. ήταν εκτός διακανονισμού και 318 εκατ. εντός διακανονισμού. Το συνολικό ύψος των οφειλών μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 ωστόσο αυξήθηκαν οι οφειλές εκτός διακανονισμού κατά 31 εκατ. ευρώ.

Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της χαμηλής τάσης, κοντά στο 999 εκατ. ευρώ χρωστούν οφειλέτες με χρέος άνω των 3 χιλιάδων ευρώ χωρίς διακανονισμό, 347 εκατ. ευρώ χρωστούν οφειλέτες με χρέος από 1.000 έως 3.000 ευρώ, 155 εκατ. χρωστούν οφειλέτες με οφειλή 500 έως 1.000 ευρώ και 192 εκατ. χρωστούν οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ. Περίπου ένας στους δύο οφειλέτες της χαμηλής τάσης είναι τελικοί πελάτες δηλαδή πελάτες που έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, έχουν αλλάξει ΑΦΜ κλπ.

Για τα ΝΟΜΕ η διοίκηση τόνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δημοπρασία καθώς αναμένεται να εκδοθεί σχετική ΠΝΠ το προσεχές διάστημα.

Τέλος αναφορές έγιναν στην απολιγνιτοποίηση, με τον κ. Στάσση να επιβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο του business plan που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους εξετάζεται επίσπευση, ενώ παράλληλα θα εκμοντερνιστεί η εμπορική πολιτική.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text