Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα 2,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 272 εκατ. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η ιδιαίτερα καλή πορεία του ΦΠΑ όπου οι εισπράξεις ήταν κατά 573 εκατ. υψηλότερες από τον στόχο που είχε τεθεί για το προαναφερθέν διάστημα. Στην περίπτωση που η εξέλιξη αυτή συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, θα διαμορφωθεί ένα νέο status στις συζητήσεις με τους θεσμούς και ενδεχομένως να καλυφθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στον προϋπολογισμό του 2020. (εδώ)

Αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, στο πλαίσιο της έκθεσής της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα μετά την αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα.Η βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση ενός βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 και η Citi αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,8% το 2019 και στο 1,9% 2020, έναντι του 1,4% και του 1,5% αντίστοιχα, που την τοποθετούσε πριν, προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση κατά 0,4% των προβλέψεών της για τη διετία 2019-2020. (εδώ)

Προς το παρόν το δημοσιονομικό "κενό" που έβλεπαν οι θεσμοί κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα έχει συρρικνωθεί μεν σημαντικά αλλά υφίσταται. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει απόσταση περίπου 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις 2 πλευρές. Την προηγούμενη Τρίτη, μετά το τέλος των επαφών με τους θεσμούς, κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για απόσταση η οποία βρίσκεται σε καλό σημείο εν σχέση με τον χρόνο που απομένει. (εδώ)

Η εξαιρετική απόδοση του τομέα των καλωδίων βρίσκεται πίσω από το turnaround των αποτελεσμάτων της Cenergy, η οποία από ζημιές 2,44 εκατ. ευρώ φέτος ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 8,044 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι ο κλάδος των καλωδίων παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερη αύξηση στην λειτουργική κερδοφορία, η οποία υπερδιπλασιάστηκε (από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 25,79 εκατ. ευρώ), όταν οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 14,2%. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας το capacity των υποβρυχίων καλωδίων είναι κλεισμένο μέχρι το τέλος του 2020, γεγονός που προμηνύει συνέχιση της θετικής πορείας της εταιρίας (εδώ)

Το πράσινο φως έδωσε χθες η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) η οποία εξέτασε το νέο αναθεωρημένο master plan των επενδύσεων του ΟΛΠ στον Πειραιά.Το έργο αυτό θα αυξήσει τη δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά κατά 2,8 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU) ενώ το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Με το νέο προβλήτα η συνολική δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. TEU αναδεικνύοντας τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. (εδώ)

Σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κινήθηκαν τα βασικά μεγέθη της ΕΛΤΟΝ το α' εξάμηνο του 2019.Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 67,36 εκατ. ευρώ από 70,85 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2018, σημειώνοντας μείωση κατά 4,92%.Το  EBITDA έφτασε τα 4,22 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 5,43% έναντι των 4,47 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2018.Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 2,19 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 11,83% έναντι των 2,49 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018.(εδώ)

Κατακόρυφη πτώση της κερδοφορίας λόγω των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Περσεύς. Ειδικότερα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 15,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 4%, η οποία όμως επήλθε χάρη στη μεταβολή εύλογης αξίας βιολογικών αποθεμάτων.Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στις 56 χιλ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 93%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018 (789,6 χιλ. ευρώ). Το  EBITDA ανήλθε σε 668,5 χιλ. έναντι 1,85 εκ. ευρώ την 30/6/2018, καταγράφοντας πτώση κατά 64%. (εδώ)

Στο ποσό των 16,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο 2019 τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της ασφαλιστικής εταιρίας «Ευρωπαϊκή Πίστη» έναντι των 8,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 102,6% και ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ έναντι 7,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Το αποτέλεσμα ασφαλιστικών εργασιών διαμορφώθηκε σε 26,6 εκατ. ευρώ έναντι των 16,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018, σημειώνοντας αύξηση 58,3%.(εδώ)

Η Thomas Cook μπορούσε να διασωθεί. Αρκούσε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων, με ένταξη σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, σε συνδυασμό με ρευστοποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων ή θυγατρικών του ομίλου.Οδηγήθηκε όμως σε «ξαφνικό θάνατο» και εκκαθάριση, για να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο της κινεζικής Fosun, που ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος. Άγγλοι, Γερμανοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερικανοί, δεν ήθελαν οι κινέζοι να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, όπου η επιχειρηματική παρουσία τους είναι τώρα υποτυπώδης. (εδώ)

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε μια νέα αποτυχία σήμερα όταν οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν κυβερνητικό αίτημα για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, όπως συνηθίζεται, ώστε να μπορέσουν οι Συντηρητικοί βουλευτές να συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός τους. Το αίτημα απορρίφθηκε με 306 ψήφους έναντι 289. Πριν από την ψηφοφορία, οι Συντηρητικοί είχαν δηλώσει πως το συνέδριό τους θα πραγματοποιηθεί έτσι κι αλλιώς. (εδώ)

Σε υψηλότατα επίπεδα βρίσκεται σήμερα το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο βαίνει διογκούμενο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, όπως καταδεικνύεται σε ανάλυση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank. Τα δε επίπεδα αυτά είναι πρωτοφανή για ειρηνική περίοδο και όχι για περίοδο πολέμου. Λόγου χάριν, εάν εξετάσει κανείς τι συνέβαινε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα διαπιστώσει ότι σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ελβετία) το χρέος είχε εκτιναχθεί στο 130% του ΑΕΠ. Σήμερα διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στις προαναφερθείσες οικονομίες στο 70% και η Deutsche Bank επισημαίνει πως πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ μέσα στα τελευταία 150 χρόνια, εξαιρουμένου του πολέμου. (εδώ)

«Ανέκδοτο» χαρακτηρίζει, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τη διαδικασία που ξεκίνησαν εις βάρος του οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεση του, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε απευθείας στην αντεπίθεση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής για εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του, ωστόσο τόνισε πως επιμένει να υπάρξει επίσης «διαφάνεια για τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του Χάντερ» για «τα εκατομμύρια δολάρια που αποσύρθηκαν γρήγορα και εύκολα από την Ουκρανία και από την Κίνα όταν ήταν αντιπρόεδρος». (εδώ)

Η πλειονότητα των πλουσιότερων οικογενειών του κόσμου προβλέπει κάμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έως το 2020 και εξετάζει εναλλακτικά μέτρα και στρατηγικές για να περιορίσει πιθανές ζημίες, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τα αποθέματα σε ρευστό. Παράλληλα, προβλέπουν πολύ χαμηλή πραγματική απόδοση των ομολόγων την ερχόμενη δεκαετία και συνωστισμό ιδιωτικών κεφαλαίων σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text