Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα τρία βήματα για τη ΔΕΗ: Απαξίωση, «σωτηρία» και μετά... ξεπούλημα

Τα τρία βήματα για τη ΔΕΗ: Απαξίωση, «σωτηρία» και μετά... ξεπούλημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα τρία βήματα για τη ΔΕΗ: Απαξίωση, «σωτηρία» και μετά... ξεπούλημα

Ο πιο παλιός και δοκιμασμένος τρόπος να πουλήσεις μια κρατική επιχείρηση, είναι να υπονομεύσεις και να απαξιώσεις στα μάτια της κοινωνίας τον δημόσιο χαρακτήρα της, προσπερνώντας το εύλογο ερώτημα, για ποιο λόγο ο ιδιώτης να δώσει τα λεφτά του για κάτι που έχει το «μαύρο» του το «χάλι».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω στρατηγικής, ξεδιπλώθηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ, από την πρώτη στιγμή μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της ΝΔ. Ήταν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωνε το βαρύγδουπο: «Μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τη ΔΕΗ». Φράση η οποία «συνόψιζε» το μπαράζ των προεκλογικών δημοσιευμάτων, τα οποία παρουσίαζαν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας με σχεδόν «μετα-αποκαλυπτικούς» όρους.

Κάπως έτσι φτάσαμε μέχρι την περασμένη Τρίτη, οπότε ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οποία, οι ζημιές της κατά το α' εξάμηνο του 2019 ανήλθαν στα 274,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό, όχι μόνο μακράν μικρότερο των προπαγανδιστικών, αλλά και μειωμένου κατά 48,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο δε τζίρος ήταν αυξημένος στα 2.305,2 εκατ. ευρώ.

Όπως ευλόγως προκύπτει από το χρονικό διάστημα (α’ εξάμηνο του 2019) στο οποίο αφορούν τα παραπάνω αποτελέσματα, πρόκειται για επιδόσεις υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και υπό την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον Κωστή Χατζηδάκη να παρουσιάσει τα αποτελέσματα ως επιτυχία της κυβέρνησης ΝΔ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που μέχρι σήμερα υποστήριζε σε όλους τους τόνους πως η ΔΕΗ έχει καταστραφεί και διαλύεται, το έριξε στον «μεσσιανισμό» και υποστήριξε πως «εργαστήκαμε και αποφύγαμε τη χρεοκοπία». «Από τις 7 Ιουλίου και μετά εργαστήκαμε συνεχώς για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεοκοπία. Σήμερα η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Η προσπάθεια τώρα συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας».

«Παιχνίδια» με στόχο την αύξηση των τιμολογίων...

O πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, σημειώνει, μιλώντας στο Tvxs.gr, πως τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν όσο και η έκθεση του ορκωτού λογιστή  «για εμάς ήταν αναμενόμενα, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η ΔΕΗ δεν κινδύνευε από καμία απολύτως κατάρρευση». Η ΔΕΗ «είναι μια εταιρεία που έχει πάρα πολύ μεγάλο παραγωγικό δυναμικό, που κρατά την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, άρα αυτά ήταν μόνο παιχνίδια για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Την αύξηση των τιμολογίων».

«Κανένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται σήμερα δεν είχε αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου γιατί η εφαρμογή των μέτρων ξεκίνησε προφανώς τώρα. Από 1η Σεπτεμβρίου έχουμε την αύξηση των τιμολογίων. Μέχρι σήμερα, ό,τι μέτρο υπάρχει, είναι απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, η οποία, στις 27 Ιουνίου, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, είχε ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της προκειμένου να ανακάμψει η εταιρεία. Γιατί τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας τα γνωρίζαμε πολύ νωρίτερα. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρχε ή ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα ταμειακό στην εταιρεία, αλλά όχι αυτή η απαξίωση, ότι κάθε μέρα η εταιρεία “βουλιάζει”, “πεθαίνει”, “τη βγάζει δεν τη βγάζει”. Ήταν μια πολιτική επιλογή προκειμένου να συναινέσει ο λαός στην αύξηση των τιμολογίων, λέγοντάς του και ένα αφήγημα ότι “ξέρετε θα έχει και μηδενικό αποτέλεσμα για την τσέπη του καναναλωτή". Το αποτέλεσμα για την τσέπη του καταναλωτή θα το δούμε στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, αν θα είναι μηδενικό ή όχι».

...και το ξεπούλημα των δικτύων

Η ανερυθρίαστη αυτή κυβερνητική σπέκουλα έχει αιτία: Την «τρίτη φάση» του κυβερνητικού σχέδιου για την ΔΕΗ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» της διανομής.

Ως προς αυτό, ο Γ. Αδαμίδης αναρωτιέται, ρητορικώς, στο Τvxs.gr, αφού η κυβέρνηση «έσωσε» τη ΔΕΗ, «τότε για ποιο λόγο να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής;». «Εφόσον έχουμε ήδη θετική γνωμοδότηση από τον ορκωτό λογιστή και δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί θα πρέπει να ξεπουληθούν τα δίκτυα, τα οποία είναι και το μεγάλο περιουσιακό ατού της επιχείρησης; Μια δραστηριότητα μονοπωλιακή η οποία μόνο χρήματα φέρνει στη ΔΕΗ; Προφανώς για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. Τα οποία πριν θέλανε τις λιγνιτικές μονάδες. Τώρα οι λιγνιτικές μονάδες είναι μη ανταγωνιστικές γιατί  η αγορά δικαιωμάτων ρύπων έχει εκτιναχθεί. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει συνδράμει στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας, διότι η ΔΕΗ αγόραζε 4 ευρώ τον τόνο τα δικαιώματα ρύπων και τώρα αναγκάζεται να τα αγοράζει 28 ευρώ τον τόνο. Στη διανομή λοιπόν είναι η επόμενη μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, όπως οι έξυπνοι μετρητές, το γρήγορο δίκτυο 5G κ.α. Είναι επενδύσεις που έχουν μόνο κέρδη και μηδενικό ρίσκο, γι’ αυτό και θα ήθελαν να την πάρουν οι ιδιώτες».

Πράγματι, αν σκεφτεί κανείς πως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας ανέρχεται σε 240.000 χιλιόμετρα έτοιμης υποδομής σε όλη την επικράτεια, «μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιώτης να χτίσει εύκολα κεραίες, να εκπέμπει και να δίνει ενέργεια σε γρήγορα δίκτυα».

Για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει στην πώληση της διανομής η κυβέρνηση, ο Γ. Αδαμίδης λέει ότι το μόνο που γνωρίζουν οι εργαζόμενοι είναι πως η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας θα προχωρήσουν στην πρόσληψη συμβούλου. Σίγουρα όμως οι εργαζόμενοι είναι σαφώς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. «Εμείς διαφωνούμε, όπως διαφωνούσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση, για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και του ΑΔΜΗΕ (σσ: ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσχωρήσει σε έναν ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας την πλειοψηφία των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο. Ανεξάρτητα από αυτό εμείς ως ΓΕΝΟΠ και σωματεία είχαμε διαφωνήσει. Γιατί επίσης ο ΑΔΜΗΕ ήταν η “κότα με τα χρυσά αυγά”, άλλη μια μονοπωλιακή δραστηριότητα από την οποία η ΔΕΗ είχε πάντα κέρδη όπως έχει και από τον ΔΕΔΔΗΕ. Διότι το ρεύμα που παράγεται, από όποιον και αν παράγεται, περνάει από τα δίκτυα και τα δίκτυα είναι μοναδικά. Ενώ μπορεί να έχουμε παραγωγή από διάφορους, το ρεύμα που παράγουν περνάει από τα δίκτυα που έχει φτιάξει η ΔΕΗ εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Φάμελλος: Αδιανότητη η ιδιωτικοποίηση δικτύων, ολισθηρός ο δρόμος Χατζηδάκη

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ και την μετατροπή τους «σε ιδιωτικά μονοπώλια». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η μεταρρύθμιση που η Ευρώπη ζητούσε, για το διαχωρισμό εμπορίας και διανομής έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες. Εμείς αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, με στόχο να γίνονται επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, για να έχει φθηνότερο καύσιμο ο πολίτης. Δεν μιλήσαμε ποτέ για ιδιωτικοποίηση του δικτύου. Αν ποτέ υπάρξει ιδιωτικοποίηση του δικτύου, π.χ. της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι προφανές ότι το κίνητρο του όποιου ιδιοκτήτη θα είναι το κέρδος και όχι η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Σχολιάζοντας, την έκθεση του ορκωτού λογιστή Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ο Σ. Φάμελλος παρατήρησε ότι «έρχεται να διαψεύσει ουσιαστικά την έντονη καταστροφολογική καμπάνια, που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης τις πρώτες ημέρες για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και που είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά».

«Δεν πρέπει να παίζουμε με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και να τις χρησιμοποιούμε για πολιτική κατανάλωση. Υπήρχαν ήδη δρομολογημένα μέτρα, που θα δίνανε ρευστότητα 400 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, όπως επίσης υπάρχουν και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα δώσουν από την Πολιτεία άλλα 200 εκατομμύρια. Αυτά ήταν αρκετά. Το μεγάλο ζήτημα για τη ΔΕΗ είναι πώς θα αντεπεξέλθει στην πρόκληση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πώς δεν θα δημιουργηθεί δυσμενής ανταγωνισμός για τη ΔΕΗ και τους πελάτες της από πιθανή μεγάλη ιδιωτικοποίηση και των μονάδων και των δικτύων. Σε αυτά δεν έχει απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης», τόνισε.

Επιπλέον χαρακτήρισε τον Κωστή Χατζηδάκη «υπόδουλο του ψευδούς σεναρίου που έφτιαξε για τη ΔΕΗ». Όπως επισήμανε: «Δημιούργησε τον κίνδυνο "της έκθεσης των ορκωτών" στις 24/9, επειδή έπρεπε να δικαιολογήσει τις αναίτιες αυξήσεις. Όμως, όπως αποδεικνύεται σήμερα, "η έκθεση" των ορκωτών λογιστών αφορά αποκλειστικά την τήρηση των λογιστικών προτύπων και όχι τον χρηματοοικονομικό έλεγχο της επιχείρησης και τη διατύπωση γνώμης εκ μέρους τους. Ενώ γνώριζε ότι οι ορκωτοί δεν θα εξέφραζαν γνώμη επί της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, έφτιαξε ένα κινδυνολογικό σενάριο για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων».

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το έγγραφο των ορκωτών λογιστών ξεκαθαρίζει ότι κάνουν έλεγχο στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, για να διαπιστώσουν αν τηρήθηκαν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και ότι δεν εκφράζουν γνώμη ελέγχου, καθώς αυτό προβλέπεται μόνο στις οικονομικές καταστάσεις έτους και όχι εξαμήνου. «Δυστυχώς ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κος Χατζηδάκης είναι ολισθηρός. Δεν αρκείται στην δίχως όρους ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιριών της χώρας, αλλά παραπληροφορεί εσκεμμένα τους πολίτες. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, το κολλάζ ανακοινώσεων δεν πέτυχε. Από όλα τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι απλά επιχαίρει για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ του πρώτου εξαμήνου του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: www.tvxs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text