Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα σφραγίζεται με την διαπίστωση της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού ύψους 1 δις ευρώ για το 2020 – ενός ποσού που, ουσιαστικά, αντιστοιχεί στο κόστος των εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις (1,2 δις) που έκανε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα κενό το οποίο προκύπτει αφενός από το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2020 δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το 4% που προεξοφλούσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης – 1,9% στο καλό σενάριο, και με θετικά αναθεωρημένες προβλέψεις, δίνει σήμερα έκθεση της Citi – και, αφετέρου, στην ισχυρή δυσπιστία που δείχνουν οι θεσμοί για την απόδοση μιας σειράς από μέτρα στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ρύθμιση των 120 δόσεων και, κυρίως, το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών. (εδώ)

Θετικό κλίμα από την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα μετέφεραν οι θεσμοί στο χθεσινό Euroworking Group, αλλά δεν παρέλειψαν να εκφράσουν και επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή του ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων, ενώ απέρριψαν και πρόταση του οικονομικού επιτελείου για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα λειτουργούσε σαν αντίμετρο και θα διευκόλυνε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου. (εδώ)

Αυξημένα κατά 20% εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη της ΟΛΠ ΑΕ το α' εξάμηνο του 2019, με παράλληλη μείωση δαπανών Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 70,6 εκατ. έναντι € 63,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 11,2% (€ 7,1 εκατ.).Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΟΛΠ Α.Ε. κ. YU Zeng Gang σχολίασε: "Είναι σημαντικό ότι για ένα ακόμη εξάμηνο τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρίας παρουσιάζουν θετική μεταβολή. Συνεχίζουμε με τον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη όλων των επιχειρηματικών μονάδων του λιμένα Πειραιά. Η έγκριση του Master Plan είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”. (εδώ)

Κέρδη προ φόρων 17 εκ. ευρώ, έναντι 46 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, και αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 1% εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Viohalco.Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 1% και ανήλθε σε 2.216 εκ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2018: 2.186 εκ. ευρώ). Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (a-EBITDA) αυξήθηκε κατά 9% σε 157 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (πρώτο εξάμηνο 2018: 144 εκ. ευρώ). (εδώ)

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου (τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και  δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €27,3 εκατ. ), η διατήρηση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου στα υψηλά επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ και η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων των παραχωρήσεων και της ενέργειας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν, όπως αναμενόταν κυρίως λόγω του κατασκευαστικού τομέα, κατά 17,1% το πρώτο εξάμηνο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα €566,4 εκατ. από €683,2 εκατ. το 2018 (εξαιρώντας τις ενδοομιλικές πωλήσεις). (εδώ)

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το σχέδιο "Ηρακλής" της ελληνικής κυβέρνησης, με την τελευταία να σπεύδει για την προετοιμασία του νόμου που θα το εφαρμόσει. Ύστερα από έξι εβδομάδες εντατικής προεργασίας, το σχέδιο "Ηρακλής" βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και αναμένει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων ώστε να υπογραφεί από την επίτροπο Μ. Βεστάγκερέως τις αρχές Οκτωβρίου. Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες είναι πλήρως υποστηρικτικές στην υλοποίηση του σχεδίου, καθώς βλέπουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των NPLs της ευρωζώνης. (εδώ)

Μπορεί να άλλαξαν χέρια, αλλά παραμένουν ως κυρίαρχο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο λόγος για τα κόκκινα δάνεια που έχουν πωληθεί σε funds τα τελευταία δύο χρόνια από τις τράπεζες και τα οποία ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που έχουν ανατεθεί στις εταιρείες διαχείρισης, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει ήδη τις 20. (εδώ)

Βουτιά σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωζώνης, με την βιομηχανική εμπιστοσύνη να κατρακυλά καθώς η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζει να πιέζει τον κλάδο. Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 101,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 103,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 103 μονάδες. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015.Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν πτώση του δείκτη στις 107,2 μονάδες από 108,4 μονάδες τον Αύγουστο. (εδώ)

Τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο εν μέσω βραδύτερων πωλήσεων και επιδείνωσης του αποπληθωρισμού στις τιμές παραγωγού. Ειδικότερα, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών υποχώρησαν 2% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έπειτα από άνοδο 2,6% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. (εδώ)

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι απαίτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρει τις κυρώσεις για το Ιράν σε αντάλλαγμα για διαπραγματεύσεις. Σε απάντηση του στο twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτήν την πρόταση. Το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε αυτό το αίτημα ως “αβάσιμο”, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μηδενικές εξαγωγές πετρελαίου στην περιοχή του Ιράν. (εδώ - ENG)

Αναφορές δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι έτοιμες να κερδίσουν τη μακρόχρονη εμπορική τους διαμάχη με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τις υποτιθέμενες επιδοτήσεις για την Airbus.Εάν επιβεβαιωθεί, η Ουάσιγκτον θα επιτρέπεται να χτυπήσει την ΕΕ με δισεκατομμύρια σε διάφορες ευρωπαϊκές εξαγωγές. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δική της παρόμοια υπόθεση, κατηγορώντας τις Η.Π.Α. για παράνομη βοήθεια στην Boeing. (εδώ - ENG)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text