Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σήμερα "κληρώνει" για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 – Αποστολή στοιχείων στην Κομισιόν

Σήμερα "κληρώνει" για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 – Αποστολή στοιχείων στην Κομισιόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σήμερα "κληρώνει" για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 – Αποστολή στοιχείων στην Κομισιόν

Της Δήμητρας Καδδά

Το πρώτο "κρας τεστ" για το μεγάλο πλεονέκτημα της Κυβέρνησης, την καλή δημοσιονομική πορεία του 2019, λαμβάνει χώρα σήμερα. Ο λόγος για την αποστολή αναλυτικού πακέτου δημοσιονομικών στοιχείων που περιλαμβάνουν και τον απολογισμό των προηγούμενων ετών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά και νέα πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2019.

Η αποστολή γίνεται (από όλα τα κράτη – μέλη) στην Κομισιόν (και πιο συγκεκριμένα στην Eurostat) δύο φορές το χρόνο με βάση τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP). Τα ελληνικά δεδομένα θα αξιολογηθούν και θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την Eurostat στις 22 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τις προβλέψεις της για την πορεία του ονομαστικού ΑΕΠ φέτος, αλλά και την αναλυτική εκτίμηση για την πορεία εσόδων, δαπανών και πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου φέτος με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει αναφέρει ότι "αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προτεραιότητά μας είναι, ανάλογα με τις εξελίξεις, να ενισχύσουμε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης".

Βεβαίως πλέον στο "πάζλ" του επιπλέον "χώρου" εισέρχεται και το θέμα της Thomas Cook και της ανάγκης στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί με τη σχετική μελέτη να είναι σε εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό στοιχείο για την κυβέρνηση είναι ότι τις προηγούμενες μέρες η διασφάλιση του πρώτου στόχου, για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστο στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 έχει έρθει από επίσημα χείλη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναφορά του για την αποστολή που έλαβε χώρα στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για στόχο που διασφαλίζεται, προτείνοντας μάλιστα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 κάτω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Αλλά και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τελευταίο του Δελτίο θεώρησε εφικτή την επίτευξη του στόχου για φέτος.

Οι θεσμοί περιμένουν την αποστολή νεότερων στοιχείων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εξ αποστάσεως για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού το 2020, με επόμενο σταθμό την κατάθεση του Προσχεδίου στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Το σχέδιο - με διαφορετική μορφή - θα σταλεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας το σενάριο βάσης και ένα σενάριο λήψης τόσο των μέτρων στήριξης  αξίας 1 δισ. ευρώ (από άποψη μειώσεων φόρων), όσο και των διαρθρωτικών αντιμέτρων με επίκεντρο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι μόνο που προωθεί η κυβέρνηση.

Όλα αυτά για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό το οποίο - προς το παρόν - υπολογίζουν οι θεσμοί σε 1 δισ. ευρώ, αν και θεωρούν ότι μπορεί η διαφορά αυτή να συγκλίνει, αν γίνουν αποδεκτά στοιχεία για ταχύτερη ανάπτυξη (π.χ. μέσω εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων), αλλά και μεγαλύτερης εισπραξιμότητας των εσόδων (σ.σ. η οποία συνδέεται και με την πορεία που θα έχει η προσέλευση στη ρύθμιση των 120 δόσεων).

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σε πολιτικό επίπεδο με την έλευση του απερχόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην Αθήνα την Τρίτη, με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών. Θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμήν του γεύμα.

Οι πολιτικές επαφές συνεχίζονται, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα λάβει χώρα η επίσκεψη του απερχόμενου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επιθυμεί, πριν αποχωρήσει, να βάλει τη δική του στάμπα στην τέταρτη αξιολόγηση.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text