Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Εξελίξεις στη μείωση των NPEs δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς με τη σύσταση της Intrum Hellas

Εξελίξεις στη μείωση των NPEs δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς με τη σύσταση της Intrum Hellas

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξελίξεις στη μείωση των NPEs δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς με τη σύσταση της Intrum Hellas

Της Νένας Μαλλιάρα

Νέες εξελίξεις για τις τράπεζες και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δρομολογεί από αύριο η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου carve – out, με τη δημιουργία της κοινής εταιρίας Τράπεζας Πειραιώς – Intrum.

Ειδικότερα, η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς περνάει σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβάσει ποσοστό 80% στην Intrum, διατηρώντας συμμετοχή με ποσοστό 20%.

Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα διαχειρίζεται σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα δημιουργούνται, καθώς και NPEs από τρίτες πηγές.

Η νέα εταιρεία με την επωνυμία Intrum Hellas αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της αύριο 1η Οκτωβρίου, εφόσον έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, διαφορετικά σύντομα μετά. Θα αποτελέσει δε, κομβικό σημείο για την επόμενη φάση μείωσης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ακολουθούμενη από τη λειτουργία του σχεδίου "Ηρακλής" (σχέδιο κυβέρνησης για τη συστημική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και την πώληση της FPS, θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, θα δρομολογήσει τη λειτουργία της ενεργούς δευτερογενούς αγοράς NPLs.

Mε το μοντέλο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, η Τράπεζα Πειραιώς προσβλέπει σε αποδόσεις που μπορεί να φτάσουν και στο 20% των στόχων της συμφωνίας της με την Intrum για τη μείωση των NPEs.

Έχοντας πραγματοποιήσει αντίστοιχες συμφωνίες διαχείρισης NPLs με μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Intensa και η Santander, η Intrum καταγράφει μέσο όρο αποδόσεων 11%.

Με βάση ένα βασικό σενάριο απόδοσης 10% που έχει υπολογίσει η Τράπεζα Πειραιώς, η συναλλαγή με την Intrum θα έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά 80 – 85 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά.

Μετά, βάσει της εξοικονόμησης κόστους που θα έχει και των προμηθειών που θα καταβάλλει η Τράπεζα για τη διαχείριση, η θετική επίπτωση στα κεφάλαια θα διαμορφωθεί σε περίπου 70 μ.β. τη δεύτερη χρονιά και περίπου 50 μ.β. την τρίτη. Στο σενάριο υπεραπόδοσης κατά 10% από το υπάρχον πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια της Τράπεζας στα τέλη του 2021 θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι το αντάλλαγμα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας από την Intrum διαμορφώνεται στα 328 εκατ. ευρώ. Η Intrum θα καταβάλει 296 εκατ. ευρώ με τη μεταβίβαση του 80% και μετά από δύο χρόνια τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ, αν έχει επιτύχει τις αποδόσεις που αναμένει σε EBIDTA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Το χαρτοφυλάκιο των 26,9 δισ. ευρώ που αναθέτει προς διαχείριση στην Intrum η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές εξυγίανσης. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο των 26,9 δισ. ευρώ της Τράπεζας περιλαμβάνει:

Δάνεια 6,7 δισ. ευρώ (το 25% της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου) ρυθμισμένα που εξυπηρετούνται χωρίς καμία καθυστέρηση (5,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, 900 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 200 εκατ. καταναλωτικά)

Δάνεια 2,8 δισ. ευρώ (10% του χαρτοφυλακίου) με καθυστέρηση από 1 έως 89 ημέρες (1,9 δισ. επιχειρηματικά, 800 εκατ. στεγαστικά και 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά)

Δάνεια 3,3 δισ. ευρώ (12% του χαρτοφυλακίου) με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (2 δισ. επιχειρηματικά, 800 εκατ. στεγαστικά και 500 εκατ. ευρώ καταναλωτικά), και

Καταγγελμένα δάνεια 14,1 δισ. ευρώ (52% του χαρτοφυλακίου) εκ των οποίων 8,4 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, 3,8 δισ. ευρώ στεγαστικά και 1,8 δισ. ευρώ καταναλωτικά.

Συνολικά από όλες τις κατηγορίες, το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει προς διαχείριση η Intrum περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια 17,9 δισ. ευρώ, στεγαστικά 6,2 δισ. και καταναλωτικά 2,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text