Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μυτιληναίος και Optimus (Τέρνα Ενεργειακή) επίσημα οι πρώτοι ΦΟΣΕ

Μυτιληναίος και Optimus (Τέρνα Ενεργειακή) επίσημα οι πρώτοι ΦΟΣΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μυτιληναίος και Optimus (Τέρνα Ενεργειακή) επίσημα οι πρώτοι ΦΟΣΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, ήταν οι πρώτοι που γράφτηκαν επίσημα στο μητρώο συμμετεχόντων στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό (ΗΕΠ) του ενεργειακού χρηματιστηρίου, ως Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το μητρώο του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου οι πρώτοι ΦΟΣΕ που γράφτηκαν στο μητρώο είναι η Μυτιληναίος και η Optimus, εταιρεία στην οποία μετέχει η Τέρνα Ενεργειακή.

Οι ΦΟΣΕ (Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης) είναι εξειδικευμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν εργαλεία πρόβλεψης προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την εμπορική διαχείριση μονάδων ΑΠΕ, με στόχο να πετύχουν την ακριβή πρόβλεψη παραγωγής και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος εξισορρόπησης.

Η λειτουργία των ΦΟΣΕ είναι κομβική καθώς ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου (έστω και εάν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί κάποιου είδους παράταση) η λειτουργία του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ. Σε αυτό το νέο καθεστώς στήριξης συμμετέχουν στην προημερήσια αγορά οι σταθμοί ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο μητρώο των μονάδων υποχρεωτικής συμμετοχής στον ΗΕΠ (ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό). Πρόκειται για δύο κατηγορίες ΑΠΕ:

Πρώτον, όσοι λειτουργούν με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (ΣΕΔΠ) και είναι πάνω από 3 MW για τα αιολικά και πάνω από 500 KW για τα φωτοβολταϊκά. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για σταθμούς ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας περί τα 300 MW.

Δεύτερον, όσοι σταθμοί, κυρίως αιολικά, έχουν ξεπεράσει τα 20 έτη λειτουργίας και έχει λήξει η ταρίφα, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ημερήσια αγορά.

Αυτές οι δύο κατηγορίες ΑΠΕ μπορούν να εκπροσωπηθούν με τρεις τρόπους:

Πρώτον μόνοι τους

Δεύτερον μέσω ΦΟΣΕ

Τρίτον μέσο του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦΟΣΕΤΕΚ) που έχει οριστεί να είναι ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προσέλευσης, πρώην ΛΑΓΗΕ).

Ενόψει λοιπόν της έναρξης λειτουργίας του νέου καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, ήδη στο μητρώο του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου έχουν εγγραφεί η Mytilineos και η Optimus Energy. H Mytilineos έχει άδεια άσκησης δραστηριότητας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για συνολική ισχύ 500 MW. Αντίστοιχη άδεια έχει και η Optimus Energy στην οποία μετέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σημειώνεται ότι σε ώριμες αγορές του εξωτερικού, όπως η Ιταλική, αρκετές εταιρείες ΑΠΕ προτιμούν να εντάσσουν τα έργα τους με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά και όχι μέσω διαγωνισμών, καθώς οι τιμές στους διαγωνισμούς είναι χαμηλότερες από εκείνες που εξασφαλίζουν στους διαγωνισμούς.

Οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται μέσω aggregators που  διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια μονάδων ΑΠΕ, με γεωγραφική διασπορά, ώστε να περιορίζεται η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα της παραγωγής των πράσινων μονάδων ενέργειας, με στόχο να υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές για τη συμμετοχή τους στα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text