Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σερβία - Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία προς μια "μικρή Σένγκεν" των Βαλκανίων

Σερβία - Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία προς μια "μικρή Σένγκεν" των Βαλκανίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σερβία - Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία προς μια "μικρή Σένγκεν" των Βαλκανίων

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Άνα Μπέρναμπιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας Έντι Ράμα θα συναντηθούν στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην πόλη Νόβισαντ της Βοΐβοντίνας για να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας, μεταξύ των τριών χωρών, μίας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία για την συνάντηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης ενεργά στις εργασίες της τριμερούς.

Το μοντέλο αυτό διασύνδεσης των τριών αυτών χωρών, που ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκαλεί "μικρή Σένγκεν", προβλέπει αρχικά την απελευθέρωση του εμπορίου με την κατάργηση σταδιακά όλων των διαδικασιών στην διακίνηση των προϊόντων. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς, σε πρώτη φάση θα καταργηθούν όλοι οι μη δασμολογικοί φραγμοί. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ζώνη των χωρών αυτών θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο μία φορά, στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων και η ταλαιπωρία των οδηγών. Στην συνέχεια θα καταργηθούν και άλλες διαδικασίες που εμποδίζουν την ταχεία διακίνηση προϊόντων με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η πλήρης απελευθέρωση τους.

Η ιδέα της αποκαλούμενης μικρής Σένγκεν, όπως την εξέθεσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προβλέπει να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Ο Βούτσιτς άφησε επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συμφωνία διασύνδεσης πέραν των τριών χωρών (Σερβίας - Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας), συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά και το Κόσοβο.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text