Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σταματούν οι ζημιές της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Σταματούν οι ζημιές της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σταματούν οι ζημιές της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε βαριές ζημιές το 2018 και το 2019, καθώς η επιχείρηση στη βάση της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς, υποχρεωνόταν να πουλά ενέργεια από λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε συγκεκριμένη τιμή στους ανταγωνιστές της. Μάλιστα λόγω της μη επίτευξης του θεσμοθετημένου στόχου για μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας, η ΔΕΗ βρέθηκε να πουλά σε συγκεκριμένη τιμή, ενέργεια που ξεπερνούσε σε όγκο την παραγωγή των υδροηλεκτρικών και των λιγνιτικών της. Το συνολικό κόστος που προκλήθηκε στη ΔΕΗ εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ...

Σήμερα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθείται για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοπρασίες.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ενέργειας, με την ΠΝΠ ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου 2019 δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και καταργείται η δυνατότητα να προγραμματιστούν νέες με το ίδιο μοντέλο.

Η ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι η κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ - με τις οποίες οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ αγόραζαν ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους - είναι ένα από τα βασικά μέτρα για την εξυγίανση της επιχείρησης που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και για το οποίο προηγήθηκε διαβούλευση με τη ΡΑΕ και τους αρμόδιους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 (ν. 4389/2016) στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε τότε η κυβέρνηση για να περιορίσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Εκτιμάται ότι εξαιτίας των ΝΟΜΕ η ΔΕΗ είχε ζημίες της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3,5 χρόνια προς όφελος των ανταγωνιστών της.

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισπεύδει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020  της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς στην οποία, αρχικά, θα μπορούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με χρηματικό διακανονισμό. Επιπροσθέτως, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται πρόσθετη δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και εν τέλει την υιοθέτηση πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών εμπορικών πολιτικών για τον καταναλωτή.

Παράταση για το νέο καθεστώς ενίσχυσης ΑΠΕ

Στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξάλλου, περιέχεται ρύθμιση με την οποία δίνεται παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (από 30 Σεπτεμβρίου 2019 προηγουμένως) για τη θέση σε λειτουργία σταθμών ΑΠΕ που έχουν συνάψει Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικού Ρεύματος πριν την 31η Δεκεμβρίου 2015. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης του ν. 3468/2006 ("παλιά έργα") με σταθερή τιμή αποζημίωσης, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να λειτουργήσουν, εν πολλοίς λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Η ρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων σταθμών και το αιολικό πάρκο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στο Μουζάκι Καρδίτσας, ισχύος  30MW, όπου έχουν συναφθεί οι συμβάσεις και έχουν καταβληθεί σημαντικά κεφάλαια για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text