Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να φύγει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα»

Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να φύγει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να φύγει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλησε ποτέ να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ξεκαθάρισε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στους Financial Times, προσθέτοντας ότι, αντίθετα, ο ίδιος απέκρουσε πίεση που ασκήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση από Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. Εννοούσε, κατά πάσα πιθανότητα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Ντράγκι, που θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να απευθύνει ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του, έδωσε μια πρόγευση των μηνυμάτων που αναμένεται να απευθύνει για την Ευρωζώνη, αλλά και για την Ελλάδα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα. Στους δημοσιογράφους της αποκάλυψε, όμως, και κάποιες νέες πτυχές της ελληνικής κρίσης. «Το είπα καθαρά», είπε, «σε ένα Eurogroup σε έναν υπουργό που υπεδείκνυε ή άφηνε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να τους είχαμε αφήσει να φύγουν εδώ και πολύ καιρό. Είπα: Κοιτάξτε, αν θέλετε να πιέσετε την Ελλάδα έξω απ’ το ευρώ, κάντε το εσείς. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε».

«Δεν υπήρχε Plan B», πρόσθεσε, εξάλλου, απαντώντας στην ερώτηση αν είχαν μελετηθεί από την ΕΚΤ οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εξήγησε ότι αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και αυτή δεν έχει νόημα χωρίς το ευρώ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε, επίσης, για τις λεπτές ισορροπίες που εκλήθη να τηρήσει η ΕΚΤ τη δύσκολη περίοδο του 2015, όταν η χώρα κινδύνευσε με χρεοκοπία, όπως λέει. Είπε ότι από τη μια πλευρά υπήρχαν εκείνοι που υποστήριζαν ότι η χώρα έπρεπε να αποκοπεί εντελώς από τη χρηματοδότηση κι έτσι να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και να βγει πιθανότατα η Ελλάδα από το ευρώ και από την άλλη εκείνοι οι οποίοι ήθελαν παροχή απεριόριστης ρευστότητας στη χώρα, χωρίς όρους.

Η ΕΚΤ τελικά επέλεξε μια λύση που δεν οδήγησε σε παραβίαση των κανόνων της (όχι νομισματική χρηματοδότηση), αλλά και κράτησε ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες. «Η βοήθεια που δόθηκε στην  Ελλάδα», είπε, «ήταν σημαντική. Στην κορύφωσή της, ο συνδυασμένος δανεισμός της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος έφτασε τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Το κάναμε αυτό ενώ η πρώτη ομάδα κριτικής υποστήριζε ότι έπρεπε να κόψουμε όλες τις γραμμές αμέσως».

Απαντώντας, εξάλλου, στην κριτική που ασκήθηκε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «η χώρα προερχόταν από μια μη βιώσιμη, χρηματοδοτούμενη από χρέος, “φούσκα”» και σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε χάρη στους Ελληνες πολίτες, αλλά και στην αλληλεγγύη της Ευρωζώνης. «Οι δράσεις της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8% κατά μέσον όρο τα τελευταία 8 τρίμηνα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ύστερα από πτώση περίπου 23% από το 2008 έως το 2016, τώρα αυξάνεται ξανά με ρυθμό 1,6% το 2018, ενώ και οι ιδιωτικές επενδύσεις ανακάμπτουν».

Για την Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε οτι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συμπληρώσει τη νομισματική πολιτική για να υπάρξει αποτέλεσμα στις εύθραυστες οικονομίες της. Θεωρεί ότι δικαιώθηκαν οι δύσκολες επιλογές που έκανε και –σύμφωνα με τον τίτλο της συνέντευξης– δηλώνει πως η μάχη για το ευρώ ήταν νικηφόρος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος πρόσφατα είπε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα, θα παρακαθήσει σήμερα σε δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος και αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text