Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Βιομηχανία: Εκτίναξη νέων εργασιών τον Σεπτέμβριο

Βιομηχανία: Εκτίναξη νέων εργασιών τον Σεπτέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βιομηχανία: Εκτίναξη νέων εργασιών τον Σεπτέμβριο

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας συνέχισε να αψηφά την τάση που παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, υποδεικνύοντας σταθερή βελτίωση και τον Σεπτέμβριο», τονίζει η Markit. Στο 53,6 ο δείκτης PMI. Οι τάσεις.

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας υπέδειξε μειωμένη δυναμική τον Σεπτέμβριο. Η συνολική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν σταθερή, μολονότι η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Η ασθενέστερη ανάπτυξη ήταν, εν μέρει, αποτέλεσμα της δεύτερης βραδύτερης αύξησης της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, λόγω των μειωμένων πιέσεων στην παραγωγική ικανότητα.

Παρ' όλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών παρέμεινε ισχυρός.

Παράλληλα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν έντονη, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών συνθηκών εγχώριας ζήτησης και της συνεχιζόμενης αύξησης των νέων παραγγελιών. Οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν, ωστόσο, υποτονικές, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών περιόρισε τις αυξήσεις τιμών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® - PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 54,9 μονάδες του Αυγούστου, και υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο. Παρ' όλ’ αυτά, η τιμή του κύριου δείκτη ήταν αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (49,8 μονάδες) και η αύξηση ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερή.

Η αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών ήταν έντονη, παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Η άνοδος υποστηρίχθηκε, με βάση όσα αναφέρθηκαν, από τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την απότομη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, δριμύς και μεταξύ των ταχύτερων που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών.

Η άνοδος συνδέθηκε γενικά με τις υψηλότερες πωλήσεις σε υφιστάμενους και νέους πελάτες. Παρ' όλ’ αυτά, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό εξασθένησε τον Σεπτέμβριο σε μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες υπέδειξαν μειωμένες πιέσεις στο εργατικό δυναμικό, καθώς η αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε τον δεύτερο ασθενέστερο ρυθμό από το τέλος του 2017, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για όγδοο συνεχή μήνα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις εκείνες που αναφέρθηκε αύξηση του αριθμού εργαζομένων, οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο στη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επίσης περαιτέρω υποτονική αύξηση του κόστους εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακός και τα μέλη του πάνελ συνέδεσαν την υποτονική αύξηση με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών μετά την παγκόσμια επιβράδυνση της αγοραστικής δραστηριότητας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών οδήγησε ομοίως σε μικρή αύξηση των τιμών εργοστασίου, καθώς οι εταιρείες μετακύλισαν μικρό μόνο μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες τους.

Παράλληλα με τη δριμεία αύξηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες κατέγραψαν σταθερή αύξηση των αγορών εισροών.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των παραδόσεων πρώτων υλών από τους προμηθευτές οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων προμηθειών. Η μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων επιταχύνθηκε, παραμένοντας ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οριακή.

Τέλος, οι προσδοκίες ως προς την παραγωγή ήταν ενισχυμένες τον Σεπτέμβριο και σε υψηλότερο επίπεδο από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας. Η αισιοδοξία των μελών του πάνελ ενισχύθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες εγχώριας ζήτησης

Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:

«Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας συνέχισε να αψηφά την τάση που παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, υποδεικνύοντας σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με έντονους ρυθμούς, καθώς οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν περαιτέρω.

»Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, λόγω ακόμα μιας μηνιαίας μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

»Εν τω μεταξύ, οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν υποτονικές. Παρά την έντονη αύξηση των αγορών μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών, η παγκόσμια ζήτηση για πρώτες ύλες εξασθένησε, έχοντας ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση των τιμών. Η IHS Markit αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία θα παραμείνει μέτριος καθώς οδεύουμε προς το 2020, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την αύξηση της εγχώριας ζήτησης».

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για όγδοο μήνα η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

Απότομη πτώση σημειώθηκε στη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση των 45,6 μονάδων.

Ηταν το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο του 2012 και αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Ο δείκτης που αφορά την παραγωγή και θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής υγείας «βυθίστηκε» στις 46,1 μονάδες από 47,9.

«Η υγεία του μεταποιητικού τομέα στην ευρωζώνη πήγε από το κακό στο χειρότερο τον Σεπτέμβριο. Πιθανότατα έρχονται χειρότερα, με τους μελλοντικούς δείκτες να επιδεινώνονται περαιτέρω κατά τη διάρκεια του μήνα», σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

O δείκτης που μετράει τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 43,4 μονάδες από 45,9, σε χαμηλό που δεν είχε φτάσει από τον Οκτώβριο του 2012.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text