Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τι περιλαμβάνουν οι νέες προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit

Τι περιλαμβάνουν οι νέες προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit ζητά από την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον.

Να αποκλείσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Ωστόσο, ανώτεροι Βρετανοί δικαστικοί σκοπεύουν να αναλάβουν επείγουσα πρωτοβουλία σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν επιδιώξει αναβολή της αποπεράτωσης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο, σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα των Times.

Παράλληλα, δημοσίευμα στην εφημερίδα The Telegraph ανέφερε πως ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αποκαλύψει το οριστικό σχέδιό του για το Brexit ενδεχομένως ακόμη και σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, το σχέδιο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τη δημιουργία μιας ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα.

Άλλο ένα στοιχείο του σχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση των Τόρις φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ιρλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTÉ, είναι να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στα δύο πλευρά των συνόρων ΗΒ-Ιρλανδίας ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα και να απαλειφθεί το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που συμπεριλήφθηκε στη Συμφωνία Αποχώρησης και αποδείχθηκε το πιο ακανθώδες από τα ζητήματα που διχάζουν το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Το non paper για τα «κέντρα εκτελωνισμού» όμως έχουν πάρει ήδη αρνητική απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, ο οποίος παρότρυνε τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα χθες Δευτέρα, πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι οι νέες προτάσεις του Λονδίνου για να αρθεί το αδιέξοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτού του μήνα πρόκειται να υποβληθούν στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη.

Πηγή: www.insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text