Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας υπέδειξε μειωμένη δυναμική τον Σεπτέμβριο. Η συνολική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν σταθερή, μολονότι η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα,έκλεισε στις 53.6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 54.9 μονάδες του Αυγούστου, και υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο. (εδώ)

Τέσσερα σχέδια φαίνεται ότι επεξεργάζεται το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση νέου ομολόγου που θα πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου 2019.Υπήρχαν σκέψεις για έκδοση την 1η Οκτωβρίου 10ετούς διάρκειας και να συνδυαστεί με την επαναγορά, (buyback) στα εναπομείναντα ομόλογα του PSI+ ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ περίπου.Ανέκυψαν ορισμένα ζητήματα ειδικά από τους αμερικανούς επενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν ήταν θετικά διακείμενα στην πώληση των ομολόγων που κατέχουν. (εδώ)

Στο 17% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2019, σε σχέση με 17,1% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγάλυτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με την περασμένη χρονιά (από 19,2% σε 17%, μεταξύ Ιουνίου 2018 και Ιουνίου 2019). (εδώ)
Δείτε το δελτίο από την Eurostat εδώ.

Η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s στις 25 Οκτωβρίου φέρνει πιο κοντά και συναλλαγές μετοχών (πακέτα) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η παρατεταμένη συσσώρευση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει καταστήσει κάποιες τιμές ελληνικών μετοχών ελκυστικές- με απώτατο ορίζοντα την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται επαφές για την μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων σε κλάδους, όπως τράπεζες, κατασκευές, ενέργεια, μέταλλα, λιανικές πωλήσεις, τυχερά παιχνίδια, τηλεπικοινωνίες. (εδώ)

Βελτιωμένες επιδόσεις κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ και Intrakat, οι οποίοι διαθέτουν συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων και προς υπογραφή έργων της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ. Τα βλέμματα πάντως, της κατασκευαστικής αγοράς είναι στραμμένα στην ολοκλήρωση της δημοπράτησης μεγάλων έργων υποδομής, όπως η γραμμή 4 του Μετρό, όπου η πρόοδος είναι αργή. (εδώ)

Σημαντικές «αναταράξεις» αναμένεται να έχει μια πιθανή απώλεια της σύμβασης της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού για τους δύο κατασκευαστικούς ομίλους που ελέγχουν σήμερα την εταιρεία παραχώρησης Αττική Οδός Α.Ε., δηλαδή τον όμιλο Ελλάκτωρ που διαθέτει το 65,74% και την Αβαξ που ελέγχει το υπόλοιπο 34,2%. Με δεδομένο τον βαθμό ωριμότητας του έργου και το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2020 προβλέπεται να μηδενιστεί και ο δανεισμός, είναι προφανές ότι τα μερίσματα για τις εταιρείες θα απογειωθούν. (εδώ)

Έγκριση δόθηκε στην προαιρετική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους του ΟΠΑΠ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Σημειώνεται πως η προαιρετική δημόσια πρόταση που υπεβλήθη στις 8 Ιουλίου 2019 περιλαμβάνει τίμημα 9,12 ευρώ τοις μετρητοίς για τις μετοχές που δεν κατέχει ο προτείνων, δηλαδή η SAZKA Group. Συγκεκριμένα, η δημόσια πρόταση απευθύνεται σε όλους τους μετόχους εκτός από τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα (σ.σ. το Valea Foundation, τα πρόσωπα και οι οντότητες που ελέγχονται από αυτό) και αφορά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που δεν κατέχει ούτε ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, ο προτείνων, κατά την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης, ήτοι 216.353.443 μετοχές  της ΟΠΑΠ ΑΕ ή ποσοστό 67,27% των δικαιωμάτων ψήφου. (εδώ)

Η συνολική αύξηση των εσόδων της ΟΛΘ Α.Ε. κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2019 ανήλθε σε €3,8 εκατ. (13,0%) - δηλαδή από €29,15 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2018, στα €32,95 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2019. Τα Λειτουργικά Κέρδη (EBITDA) σημείωσαν πτώση κατά 11,2%, από €16,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2018 σε €14,6 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2019, πτώση οφειλόμενη στα παραμέτρους που αναλύθηκαν ανωτέρω, στο συνολικό Λειτουργικό Κόστος. (εδώ)

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 8,8 εκατ. ευρώ από 119,9 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο όμιλος Άβαξ, σύμφωνα με τα μεγέθη που ανακοίνωσε σήμερα. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 5,4% και ανήλθε σε 315,1 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι 298,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018, λόγω ενίσχυσης των εσόδων από τις διεθνείς αγορές η οποία αντιστάθμισε την μειωμένη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά. (εδώ)

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε βαριές ζημιές το 2018 και το 2019, καθώς η επιχείρηση στη βάση της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς, υποχρεουται να πουλά ενέργεια από λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε συγκεκριμένη τιμή στους ανταγωνιστές της. Μάλιστα λόγω της μη επίτευξης του θεσμοθετημένου στόχου για μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας, η ΔΕΗ βρέθηκε να πουλά σε συγκεκριμένη τιμή, ενέργεια που ξεπερνούσε σε όγκο την παραγωγή των υδροηλεκτρικών και των λιγνιτικών της. Το συνολικό κόστος που προκλήθηκε στη ΔΕΗ εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ.Σήμερα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθείται για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοπρασίες. (εδώ)

Μειωμένος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και 0,9% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, επιβραδύνοντας από το ετήσιο 1% του Αυγούστου. Οι αναλυτές, σύμφωνα  με το Reuters, περίμεναν να μείνει στα ίδια επίπεδα, ήτοι 1% σε ετήσια βάση. (εδώ)
Δείτε το δελτίο από την Eurostat εδώ.

Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit.Ο οριστικός δείκτης PMΙ για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες, οριακά υψηλότερα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που τον ήθελαν στις 45,6. Εξακολουθεί να είναι πάντως η χειρότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2012 και πολύ μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ύφεση από την ανάπτυξη. (εδώ)

Τη χειρότερη επίδοση από τα βάθη της παγκόσμιας κρίσης της περασμένης δεκαετίας σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας, με τον δείκτη τιμών παραγωγού (PMI) των IHS Markit και BME να υποχωρεί στις 41,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 43,5 μονάδες τον Αύγουστο καθώς επιταχύνθηκε η συρρίκνωση της παραγωγής. (εδώ)

Ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό πέντε μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 51,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 50,3 μονάδες τον Αύγουστο. Σε επίπεδο τριμήνου ωστόσο ο δείκτης κατέγραψε την χειρότερη επίδοση από το γ΄ τρίμηνο του 2009. (εδώ)

 

Χαμηλώνει τον πήχη της παγκόσμιας οικονομίας, η Fitch, στο νέο παγκόσμιο οικονομικό outlook, εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.Παράλληλα, προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα πέσει σε χαμηλό 8 ετών. Oι προβλέψεις της Fitch για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020 μειώθηκαν κατά 0,2 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Ιούνιο. καθώς, όπως αναφέρει ο οίκος, θα διολισθήσει στο 2,6% φέτος και στο 2,5% την επόμενη χρονιά από 3,2% το 2018. (εδώ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου παγκοσμίως φέτος, στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω δασμοί σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν "καταστρεπτικό κύκλο αλληλοκατηγοριών". Ο όγκος του εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος και 2,7% στο επόμενο έτος, μετά από την αύξηση κατά 3% το 2018, αναφέρει σε report του ο ΠΟΕ.Οι προοπτικές κάνουν λόγο για απότομη επιβράδυνση από τις προηγούμενες προβλέψεις του ΠΟΕ τον Απρίλιο, όταν ο Οργανισμός προέβλεπε αύξηση 2,6% στο παγκόσμιο εμπόριο το 2019 και 3% στο επόμενο έτος. (εδώ)

Ο ανώτερος αξιωματούχος του State Department αποκάλυψε χθες, όπως ανέφερε και δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ότι στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 25 Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμμετείχε και ο Υπουργός εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.Η νέα αυτή πληροφορία εμπλέκει πλέον στην έρευνα για την αποπομπή του προέδρου και το υπουργείο Εξωτερικών. Την έρευνα εκκίνησε επισήμως την περασμένη εβδομάδα η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι να ερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text