Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Στο τελικό στάδιο η συγχώνευση «Σελόντα» - «Νηρεύς»

Στο τελικό στάδιο η συγχώνευση «Σελόντα» - «Νηρεύς»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο τελικό στάδιο η συγχώνευση «Σελόντα» - «Νηρεύς»

Με «βαρέλι δίχως πάτο» μοιάζουν οι δανειακές ανάγκες της «Σελόντα», καθιστώντας την ολοκλήρωση της συγχώνευσής της με τη «Νηρεύς» υπό τη σκέπη του ομίλου «Ανδρομέδα», κάτι παραπάνω από επιτακτική και επείγουσα. Τα βάρη που κουβαλούσε η εταιρεία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω και της συνέχισης της κατάρρευσης των τιμών στην τσιπούρα και το λαβράκι, με συνέπεια από τις αρχές του χρόνου να έχει λάβει δύο νέα δάνεια, ως κεφάλαιο κίνησης, συνολικού ύψους 19,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, η «Σελόντα» άντλησε τους πρώτους μήνες του 2019 δάνειο 11,4 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και βασικές μετόχους της, ενώ τους πρώτους μήνες του β΄ εξαμήνου έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελεγκτές της «Σελόντα» (Grant Thornton) επισημαίνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνουν τα κυκλοφοριακά περιουσιακά στοιχεία κατά 10,4 εκατ. και 7,4 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και συνεπώς «η εταιρεία στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αναμένεται να έχει σημαντικές ταμειακές εκροές και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας». Πάντως, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας δρομολογείται κανονικά, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και στην παρούσα φάση δεν υφίστανται περιορισμοί στην επίτευξή των όρων που έχουν τεθεί.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Σελόντα» διαμορφώθηκε σε 73,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, υποχωρώντας κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Η μείωση της αξίας των πωλήσεων των ιχθύων προέρχεται κυρίως από την πτώση των τιμών πωλήσεων (μείωση 7,5% της μεσοσταθμικής τιμής πώλησης ολόκληρων ιχθύων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018). Οι πωλούμενες ποσότητες τσιπούρας μειώθηκαν κατά 28% και οι τιμές κατά 3%, ενώ στο λαβράκι ενισχύθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 18%, οι τιμές όμως υποχώρησαν κατά 12,2%. Οι ζημίες του ομίλου διευρύνθηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αρνητική ήταν η επίδραση της μείωσης των τιμών και στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της «Νηρεύς». Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 96,8 εκατ. ευρώ έναντι 98,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της μέσης τιμής πώλησης των ψαριών κατά 7,7%, ενώ η «Νηρεύς» πούλησε 9,3% μεγαλύτερη ποσότητα ψαριών. Ζημιογόνο ήταν το πρώτο εξάμηνο και για τη «Νηρεύς». Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα μετά φόρων ήταν ζημίες 15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text