Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το φαύλο κύκλο που προκαλούν στην οικονομία της ΕΕ τα υψηλά πλεονάσματα, ειδικά αν στηρίζονται σε αύξηση φόρων, εμποδίζοντας έτσι την τόνωση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, επισήμανε στη χθεσινή του ομιλία κατά τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.Ο κ. Ντράγκι, έδωσε έμφαση και στην ανάγκη να γίνει πράξη η πραγματική σύγκλιση σε επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισήμανε, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν οι σωστές εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές πολιτικές ούτως ώστε να βοηθηθούν κράτη τα οποία έμειναν πίσω την περίοδο της κρίσης για να συγκλίνουν "και ειδικά η Ελλάδα", όπως ανέφερε. (εδώ)

Την 30ή θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσίευσε σήμερα το Tax Foundation και παρουσιάζει στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ.Σε σχέση με την περσινή κατάταξη, η χώρα μας βελτίωσε τη θέση της κατά μία θέση. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, στη 18η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 31η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 28η θέση στους φόρους επί της περιουσίας και στην 26η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό. (εδώ)

Ανοδικά κινήθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, «η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008».Η άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπιες. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. (εδώ)
Δείτε το δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας εδώ.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική διαπιστώνεται η πορεία των εισηγμένων εταιρειών το 2019, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου, με τα καθαρά κέρδη να κινούνται ανοδικά σε ποσοστό πάνω από 40%, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι 2 στις 3 εταιρείες είναι κερδοφόρες.Ειδικότερα, από τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι, παρά την υποχώρηση της κερδοφορίας των δύο διυλιστηρίων και ειδικά των ΕΛΠΕ, τα καθαρά κέρδη δείχνουν μια σημαντική αύξηση της τάξης του 43% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018, ενώ αύξηση περίπου 7,5% καταγράφεται στην πορεία των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) και περίπου 2,5% των πωλήσεων. (εδώ)

Πραγματοποιούνται σήμερα τα εγκαίνια της πρώτης νέας μεγάλης επένδυσης της Mytilineos, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.Η νέα επένδυση προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, με το μεγαλύτερο σήμερα ενεργειακό κέντρο της χώρας στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης της ΔΕΗ να έχει συνολική ισχύ 1456MW. Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις στην Ευρώπη (63%). (εδώ)

Με «βαρέλι δίχως πάτο» μοιάζουν οι δανειακές ανάγκες της «Σελόντα», καθιστώντας την ολοκληρωση της συγχώνευσής της με τη «Νηρεύς» υπό τη σκέπη του ομίλου «Ανδρομέδα», κάτι παραπάνω από επιτακτική και επείγουσα. Τα βάρη που κουβαλούσε η εταιρεία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω και της συνέχισης της κατάρρευσης των τιμών στην τσιπούρα και το λαβράκι, με συνέπεια από τις αρχές του χρόνου να έχει λάβει δύο νέα δάνεια, ως κεφάλαιο κίνησης, συνολικού ύψους 19,2 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Ολο και πιο κοντά στους καταθέτες πλησιάζει η απειλή των αρνητικών αποδόσεων, με τις εξελίξεις να αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν μετά τη νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,50% και ενόψει της επικείμενης έναρξης, από την 1η Νοεμβρίου, του νέου προγράμματος της κεντρικής τράπεζες για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (ομολόγων).Όπως ανέφερε πρόσφατα το Σin, ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρίξει πολύ κοντά στο μηδέν ακόμη και τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ διατηρούν σε πολύ υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά επίπεδα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, λόγω των σχετικά υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων (το 2018, το επιτοκιακό περιθώριο ήταν 2,30%, έναντι 1,40% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος). (εδώ)

Στο επίκεντρο  κινδύνου «φούσκας» στην αγορά ακινήτων βρίσκεται η Ευρωζώνη, όπου τα χαμηλότατα επιτόκια δανεισμού συνέβαλαν στην εκτόξευση του κόστους της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της UBS, το Μόναχο βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες 23 πόλεις που εξετάστηκαν, ενώ όλο και περισσότερο απειλούνται οι αγορές ακινήτων σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Αμστερνταμ. Από την άλλη πλευρά, στο Λονδίνο και σε άλλες τρεις πόλεις, οι οποίες επίσης θεωρούνταν παλαιότερα υψηλού κινδύνου, το κόστος των ακινήτων έχει μειωθεί κατά μέσον όρο 10% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. (εδώ)

Πτώση στο 43,3, έναντι 45,0 τον Αύγουστο, σημείωσε ο δείκτης PMI για την κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit συνεχίζει να πλήττει τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2009,  σύμφωνα με την IHS Markit, η οποία σημειώνει αδυναμία σε όλο το εύρος της εμπορικής δραστηριότητας, των δημοσίων έργων, αλλά και της κατασκευής κατοικιών. (εδώ)

Τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, καθώς οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με μείωση της ζήτησης, καθώς και με τις επιπτώσεις των εμπορικών διενέξεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2020. Κατά τις προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο η αύξηση αναμενόταν να φτάσει στο 1,8%. Η τωρινή έκθεση τους βασίζεται στις προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης για την εξέλιξη της οικονομίας, ενώ αναμένεται να επικαιροποιηθεί στα μέσα του τρέχοντος μήνα. (εδώ)

Ένας πόλεμος δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνας, η επίμονη κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ και με τους Ευρωπαίους, αλλά και η γενικότερη στροφή σε «τείχη» και στο δόγμα «η χώρα μου πρώτα» λειτουργούν ως βαρίδι στο παγκόσμιο εμπόριο. Το 2019 θα είναι πιθανότατα η χειρότερη χρονιά για τις διεθνείς εμπορικές ροές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι ειδικοί του ΠΟΕ εκτιμούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να ανακάμψει με ρυθμούς 2,7% το 2020, αλλά σημειώνουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ικανότητα εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων των μεγάλων του πλανήτη. (εδώ)

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε εργαζομένους της εταιρείας του, τον περασμένο Ιούλιο, ότι είναι έτοιμος να "πολεμήσει" για να αποκρούσει την αναμενόμενη προσπάθεια της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, να σπάσει σε κομμάτια τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος το 2020."Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε μια μεγάλη νομική διαμάχη εναντίον της ίδιας της κυβέρνησής μας. Όμως σε τελική ανάλυση, αν κάποιος προσπαθεί να απειλήσει την ύπαρξή σου, πας στη μάχη και παλεύεις", συνέχισε. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text