Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ρεκόρ τον Σεπτέμβριο με αγορές εταιρικών ομολόγων 308 δισ. δολ.

Ρεκόρ τον Σεπτέμβριο με αγορές εταιρικών ομολόγων 308 δισ. δολ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ τον Σεπτέμβριο με αγορές εταιρικών ομολόγων 308 δισ. δολ.

Ομόλογα ύψους 308 δισ. δολαρίων, ποσό που σύμφωνα με το Bloomberg αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, πούλησαν οι εταιρείες παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επενδυτές έσπευδαν να τα αγοράσουν αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων βρίσκονται ήδη σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ απομένουν τρεις μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του 2019.

Οι επενδυτές μαζί με τα ομόλογα έχουν αγοράσει και την προσδοκία ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν χαλαρή νομισματική πολιτική και να υποστηρίζουν την οικονομία, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει νέα σημαντική κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας. Εταιρείες από την αμερικανική Apple μέχρι τη γαλλική Orange και την ιαπωνική Softbank πούλησαν ομόλογα ύψους 308 δισ. δολαρίων εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Είναι η πρώτη φορά που εταιρείες εκδίδουν ομόλογα αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων σε ένα μήνα. Κρατικά ομόλογα ύψους 15 τρισ. δολαρίων είχαν αρνητική απόδοση τον Σεπτέμβριο, γεγονός που ανάγκασε πολλούς επενδυτές να στραφούν σε εταιρικά ομόλογα σε αναζήτηση θετικών αποδόσεων.

Για παράδειγμα, η μέση απόδοση αμερικανικών εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης ήταν 2,96% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ice Data Services που παραθέτουν οι Financial Times. Παράλληλα, η υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων συμπαρασύρει και την απόδοση των εταιρικών ομολόγων, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να σπεύδουν να εκδώσουν νέα ομόλογα ώστε να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερες εκδόσεις που είχαν υψηλότερη απόδοση.

Ευρώπη

Η αύξηση της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ήταν τόσο υψηλή φέτος, ώστε έχει καταρριφθεί το ρεκόρ έτους ήδη τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η έκδοση ομολόγων που συγκαταλέγονται στην επενδυτική βαθμίδα (σε αντιδιαστολή με την κερδοσκοπική βαθμίδα ή junk στην αργκό της αγοράς) διαμορφώθηκε χθες στα 580 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Είναι δηλαδή ήδη υψηλότερη από το σύνολο των εταιρικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε μια χρονιά τουλάχιστον από το 2014, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εντός του Σεπτεμβρίου ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξέδωσαν ομόλογα ύψους 94,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σημαντικά περισσότερα από τα ομόλογα ύψους 90,3 δισ. ευρώ που είχαν εκδώσει τον Ιανουάριο και αποτελούσε το προηγούμενο ρεκόρ. Τον περασμένο μήνα ο ΟΤΕ εξέδωσε επταετές ομόλογο και άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την αγορά με απόδοση 0,875%. Το ποσό των 500 εκατ. άντλησαν και τα ΕΛΠΕ με πενταετές τίτλο και επιτόκιο 1,125%, ενώ η Wind βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης ομολόγου και αναμένεται να ακολουθήσουν ΤΙΤΑΝ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις ΗΠΑ οι εταιρείες εξέδωσαν τον Σεπτέμβριο ομόλογα συνολικού ύψους 159 δισ. δολαρίων, ποσό που είναι το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τους FT.

«Στον βαθμό που οι νέες εκδόσεις ενισχύουν την πιστοληπτική ικανότητα (της εταιρείας που τα εξέδωσε) –δηλαδή αναχρηματοδοτούν ή επεκτείνουν την περίοδο ωρίμανσης του χρέους– τότε η έκδοση είναι καλή για τις εταιρείες αλλά και για τους μετόχους», εξηγεί στο Bloomberg ο Τοντ Σούμπερτ, επικεφαλής αναλύσεων για ομόλογα στην Bank of Singapore. «Πολλές από τις εκδόσεις (ομολόγων) που έχω δει ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», συμπλήρωσε. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το ρίσκο.

Οι εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως έχουν ήδη φτάσει τον αριθμό που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2018, σύμφωνα με την S&P, καθώς επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία και κυριαρχεί αβεβαιότητα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου αλλά και του Brexit. Από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα συνεχιστεί το κυνήγι της απόδοσης, καθώς η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 2,9% το 2019, ενώ δεν είναι σαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text