Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Επιφυλακτικές οι Βρυξέλλες στο νέο σχέδιο Johnson - Επιμένει για Brexit στις 31/10

Επιφυλακτικές οι Βρυξέλλες στο νέο σχέδιο Johnson - Επιμένει για Brexit στις 31/10

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιφυλακτικές οι Βρυξέλλες στο νέο σχέδιο Johnson - Επιμένει για Brexit στις 31/10

Τι προτείνει για τα ιρλανδικά σύνορα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

(upd3) Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες το σχέδιο και τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το Brexit και ενώ  απομένουν μόλις 28 ημέρες για την κρίσιμη ημέρα του διαζυγίου της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Johnson απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, στην οποία παρουσίαζε την πρόταση του, η οποία όπως είπε στο συνέδριο των Συντηρητικών, είναι μια συμβιβαστική πρόταση λογικής που απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker έκανε μεν λόγο για πρόοδο αλλά επεσήμανε πως υπάρχουν «προβληματικά σημεία» στο σχέδιο Johnson, ενώ ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, είπε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει έτσι ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar τόνισε ότι οι προτάσεις του Johnson δεν καλύπτουν πλήρως τον στόχο, αν και υπογράμμισε πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικών, ο Boris Johnson υποστήριξε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019, χαρακτήρισε δίκαιη την πρότασή του και παρουσίασε μία συμβιβαστική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.

Αυτό που επιθυμούν οι Βρετανοί είναι να προχωρήσει το Brexit, ας το κάνουμε πράξη στις 31 Οκτωβρίου 2019, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος.

«Φοβάμαι ότι ύστερα από 3,5 χρόνια ο κόσμος θα αρχίσει να πιστεύει ότι τον περνάμε για ανόητο.

Θα αρχίσει να πιστεύει ότι υπάρχουν δυνάμεις που απλά δεν θέλουν να γίνει το Brexit.

Ας προχωρήσουμε στις 31/10 στο Brexit», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα την τελική του πρόταση στην Ε.Ε.

«Ας το κάνουμε για τις ευκαιρίες που θα μας προσφέρει το Brexit, όχι μόνο για να πάρουμε πίσω τα χρήματα μας, τα σύνορα μας και τους νόμους μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Johnson, περαιτέρω αναβολή είναι χωρίς νόημα και δαπανηρή.

«Ας προχωρήσουμε γιατί χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια νέα θετική σχέση με την ΕΕ.

Οι Συντηρητικοί και οι Βρετανοί είμαστε υπέρ της Ευρώπης , αγαπάμε την Ευρώπη, είμαστε Ευρωπαίοι», τόνισε .

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι θα κατατεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες προτάσεις εποικοδομητικές και λογικές, οι οποίες προβλέπουν έναν συμβιβασμό και για τις δύο πλευρές.

Δεν θα γίνουν έλεγχοι στα σύνορα με τη Β. Ιρλανδία

Όσον αφορά το backstop, o Johnson ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται υπό καμία περίπτωση να γίνουν έλεγχοι στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα σεβαστεί την ειρηνική διαδικασία και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Μέσω μιας ανανεωμένης δημοκρατικής συναίνεσης από την εκτελεστική εξουσία και τη συνέλευση της Β. Ιρλανδίας θα προστατεύσουμε τις ισχύουσες κανονιστικές ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους άλλους επιχειρηματίες και στις δύο πλευρές των συνόρων», τόνισε.

«Εάν αποτύχουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία λόγω μιας ουσιαστικά τεχνικής συζήτησης για την ακριβή φύση των μελλοντικών τελωνειακών ελέγχων, όταν αυτή η τεχνολογία βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, τότε ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η εναλλακτική είναι η μη συμφωνία.

Η μη επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει το σχέδιο του Johnson

Με την προειδοποίηση ότι υπάρχει «πολύ λίγος χρόνος» για συμφωνία όσον αφορά το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, έστειλε στην Κομισιόν μια πρόταση πέντε σημείων.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, όπως όλοι.

Εάν δεν επιτευχθεί, θα πρόκειται για μια αποτυχία της διπλωματίας, για την οποία όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι» γράφει στην επιστολή του προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο πέντε σημείων της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει:

1. Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

2. Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας

3. Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα

4. Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις πριν τεθούν στην ισχύ

5. Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει άμεση αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας.

Ο Johnson υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω εναλλακτικών ρυθμίσεων.

Οι αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες

Αρνητικό είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε o Johnson.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reurers, εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, όπου θα αναφέρεται ότι οι προτάσεις της Βρετανίας «δεν αποτελούν βάση για συμφωνία».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η πρόταση του Johnson δεν μπορεί να λειτουργήσει, κυρίως διότι δεν προσφέρει λύση για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Barclay (Μ. Βρετανία): Στα χέρια της ΕΕ πλέον το Brexit – Οι Βρυξέλλες να δείξουν ευελιξία

Την θέση ότι το Brexit βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΕΕ διατύπωσε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Stephen Barclay, ο οποίος κάλεσε τις Βρυξέλλες να δείξουν δημιουργικότητα και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.

«Η Μ. Βρετανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τις λεπτομέρειες της πρότασης που κατέθεσε στην ΕΕ για το Brexit.

Ωστόσο, εναπόκειται στην ΕΕ να είναι δημιουργική και ευέλικτη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit στις 31/10» είπε ο Barclay.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι Βρυξέλλες έχουν επιδείξει στις πρώτες τους αντιδράσεις ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα στις προτάσεις Johnson, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το Brexit, ακόμα και για το εάν τελικά θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

«Δεν θέλουμε παράταση και πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσουμε συμφωνία.

Είμαστε επικεντρωμένοι στο να καταλήξουμε σε συμφωνία, πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Έχουμε καταθέσει σοβαρές προτάσεις και ξεκάθαρα χρειάζεται μια διαπραγμάτευση με την ΕΕ» υπογράμμισε ο Barclay, τη στιγμή που ο Boris Johnson θέλει η συμφωνία με την ΕΕ να «κλειδώσει» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Corbyn (Εργατικοί Μ. Βρετανίας): Δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση Johnson

Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, εμφανίστηκε εξαιρετικά αρνητικός απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε ο Boris Johnson στην Κομισιόν για το Brexit.

Ο Corbyn ουσιαστικά δεν απείχε από τις αντιδράσεις άλλων πολιτικών τόσο μέσα στο "νησί" όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει πώς αυτές οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον ο Jeremy Corbyn, σχολίασε πως το σχέδιο Johnson δεν ήταν σαφές για το πώς θα προστατευτεί το backstop και η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που ουσιαστικά έθεσε τέλος στην μακρά περίοδο των Ταραχών μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, απέστειλε πρόταση συμφωνίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι μένει "πολύ λίγος χρόνος". Το Brexit είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Sturgeon (πρωθ. Σκωτίας): Η πρόταση Johnson για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Τις προτάσεις του Boris Johnson για να βρεθεί μια συμφωνία για το Brexit σχολίασε με ανάρτησή της στο twitter η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Nicola Sturgeon.

"Είναι δύσκολο να δούμε πώς οι προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης θα προχωρήσουν. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι οι προτάσεις είναι σχεδιασμένες να αποτύχουν", ανέφερε η Sturgeon.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας συνέχισε γράφοντας "για την Σκωτία, το θεμελιώδες σημείο παραμένει ίδιο - αυτές οι προτάσεις θα μας βγάλουν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενιαία αγορά και είναι αντίθετες με την βούλησή μας. Αυτό είναι απαράδεκτο".

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson προειδοποίησε ότι υπάρχει "πολύ λίγος χρόνος" και απέστειλε στην Κομισιόν μια πρόταση πέντε σημείων.

Πηγή: www.bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text