Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στην τελική ευθεία η κατάθεση του προϋπολογισμού – Πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα με Μοσκοβισί

Στην τελική ευθεία η κατάθεση του προϋπολογισμού – Πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα με Μοσκοβισί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην τελική ευθεία η κατάθεση του προϋπολογισμού – Πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα με Μοσκοβισί

Της Δήμητρας Καδδά

Ανεβάζουν ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών καθώς τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που θέτει το Σύνταγμα για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι επίσημο θέμα, αλλά αναμένεται να γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων της καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα και να πραγματοποιηθεί συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών την Τρίτη, μιλώντας στην 6η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ο προϋπολογισμός του 2020 θα έχει όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση πέρα από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους θεσμούς συνεχίζει και τις πολιτικές επαφές "κορυφής". Κατά το χθεσινό ραντεβού του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα συζητήθηκαν πέρα από τα θέματα του τραπεζικού συστήματος και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη υψηλότερων και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά την ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών έδωσε ούτως ή άλλως μία "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση μιλώντας για αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε για έμφαση που πρέπει να δοθεί πλέον στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και για την ανάγκη να μην επαναληφθούν φαινόμενα υπερφορολόγησης και να υπάρξει προσπάθεια εύρεσης του δημοσιονομικού χώρου για να τονωθεί η δημόσια επενδυτική δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε στο φαύλο κύκλο που προκαλούν στην οικονομία της ΕΕ τα υψηλά πλεονάσματα, ειδικά αν στηρίζονται σε αύξηση φόρων, εμποδίζοντας έτσι την τόνωση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Φέρνοντας παραδείγματα από την κρίση που πέρασε η ευρωζώνη και συγκρίνοντας την πολιτική που τότε ασκήθηκε με αυτή άλλων κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, μετέφερε το μήνυμα της αλλαγής μείγματος πολιτικής.

Πλέον τη σκυτάλη λαμβάνει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερες επαφές με την πολιτική ηγεσία του τόπου. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Σήμερα θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο.

Την Παρασκευή θα πάρει μέρος στον "Διάλογο με τους Πολίτες" στην "Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά", ενώ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text