Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους

Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Χρέους

Του Γιώργου Παππού

Η λέξη “υπομονή” είναι αυτή που λειτουργεί ως οδηγός για τις επόμενες κινήσεις στο «ευαίσθητο» πεδίο του Χρέους, καθώς αν και δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη ρευστού ως το τέλος της χρονιάς, δεν είναι μυστικό ότι απαιτείται η διατήρηση ανοικτών των δρόμων προς τις αγορές, έστω με κινήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα.

Στόχος πρώτος είναι να απαλλαγεί η Ελληνική Δημοκρατία από τα αχρείαστα ακριβά δάνεια, πρωτίστως του ΔΝΤ κι αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί. Από εκεί  και πέρα, αν και θα ήταν επιθυμητή ανάλογη εξαγορά ακριβών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες, τα νομικά εμπόδια (νομισματική χρηματοδότηση) καθιστούν το εγχείρημα αβέβαιο και σίγουρα χρονοβόρο.

Επιθυμητό είναι, επίσης, το «σκούπισμα» των ομολόγων που δεν μπήκαν στο PSI και παραμένουν στα χέρια ιδιωτών. Στις επαφές που έγιναν επί αμερικανικού εδάφους τις προηγούμενες εβδομάδες, με εκπροσώπους των «μεγάλων», δηλαδή επενδυτικών τραπεζών και funds, αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον συμμετοχής σε swaps που είναι πολύ πιθανόν να “τρέξουν” λίαν προσεχώς, ήταν έντονο. Αυτήν τη στιγμή, το σύνολο του ελληνικού Χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών ανέρχεται σε περίπου 46 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα που «καίει» φυσικά όσους έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις κινήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι πώς θα κινηθεί πριν φύγει η χρονιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του ΟΔΔΗΧ, όπου και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα. «Οι επιλογές είναι πολλές, όχι μία», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις για πολύ τολμηρά βήματα π.χ. έκδοση 15ετούς ομολόγου, χωρίς όμως να έχουν πιθανότητες υλοποίησης.

Όπως είχε γράψει το economistas σε ανύποπτο χρόνο, μια κίνηση χωρίς ρίσκο, που θα διατηρήσει την επαφή της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αγορές ως την έναρξη του δανειακού προγράμματος της επόμενης χρονιάς, είναι η επανέκδοση (reopening) πρόσφατου τίτλου, με πιο πιθανή αυτή του 10ετούς ομολόγου.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text