Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Οι προσδοκίες θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις οικονομικές εξελίξεις

Οι προσδοκίες θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις οικονομικές εξελίξεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι προσδοκίες θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις οικονομικές εξελίξεις

Η αλήθεια είναι ότι, μετά τις εκλογές, περιμέναμε μία διαφορετική κίνηση της αγοράς. Έχοντας στη μνήμη μας τις μετεκλογικές αντιδράσεις παλαιότερων εποχών, πιστέψαμε ότι και τώρα, η αντίδραση θα ήταν αντίστοιχη. Όμως, οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου μας έδειξαν δύο βασικά στοιχεία τα οποία, στο εξής, θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη σε κάθε εκτίμησή μας. Το πρώτο είναι ότι η οικονομική κατάσταση του ελληνικού επενδυτικού κοινού δεν έχει καμία σχέση με αυτή του παρελθόντος και ότι, η εμπιστοσύνη προς τα επενδυτικά προϊόντα είναι χαμηλή. Το δεύτερο είναι ότι, μεγάλο ύψος κεφαλαίων από το εξωτερικό -ικανά να κινήσουν την αγορά προς άλλα επίπεδα- δε μπορούν να έρθουν όσο η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται εκτός “επενδυτικής βαθμίδας” ή έστω, όσο απέχει αρκετά απ’ αυτή.

 

Συνεπώς, οι επενδυτικές μας προσδοκίες θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις προβλέψεις και τις οικονομικές εξελίξεις. Αυτό, δεν είναι αρνητικό, αφού θα “πατάμε” σε πιο στέρεο έδαφος και θα αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Οι προβλέψεις δεν είναι κακές. Η χώρα προσπαθεί να αλλάξει εικόνα και ρυθμό. Και οι πιθανότητες να τα καταφέρει είναι υψηλές. Αφ’ ενός μεν επειδή, η νέα προσπάθεια, ξεκινά από τη χαμηλή βάση που βρεθήκαμε μετά το τέλος της κρίσης και αφ’ ετέρου επειδή η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και πρόθυμη να αποδεχθεί το νέο ρυθμό. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι, οι αναλυτές (αυτοί που δημιουργούν την εικόνα) και οι επενδυτές (αυτοί που βάζουν τα κεφάλαια) παρακολουθούν με ενδιαφέρον μία χώρα που “ταλαιπώρησε” τόσο πολύ τη διεθνή κοινή γνώμη στο παρελθόν, να προσπαθεί σήμερα να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί. Και γνωρίζουν ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή κάποια χώρα προσπαθεί να ξαναβρεί το βηματισμό της μετά από μία κρίση, οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι και πολλές και καλές.

 

Σε οικονομικά μεγέθη, οι προβλέψεις αναφέρουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του 1,8% και του 2,0% για το 2019. Θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, αλλά και πάλι, αυτός ο ρυθμός δεν είναι κακός. Για το 2020, οι πρώτες -πραγματικές- προβλέψεις, αναφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Και πάλι, θα μπορούσε να είναι ψηλότερος, αλλά -και πάλι- δεν είναι κακός. Ένας ρυθμός της τάξης του 2,8%, ή γύρω από το νούμερο αυτό, με παράλληλο ρυθμό πληθωρισμού κοντά στο 1,0%, σημαίνει τη βελτίωση πολλών άλλων μακροοικονομικών δεικτών: της ανεργίας, των εξαγωγών (και του ισοζυγίου πληρωμών), των επενδύσεων κεφαλαίου, της κατασκευαστικής δραστηριότητας και άλλων. Παράλληλα, δημιουργεί μία νέα θετική βάση και δυναμική για συνέχιση της ανάπτυξης στον επόμενο χρόνο. Όλα τα παραπάνω, είναι θετικά και για τον τρόπο που μας βλέπουν οι δημοσιογράφοι και αναλυτές, αλλά και για τον τρόπο που αξιολογούν την οικονομία μας οι αξιολογητές.

Όλα αυτά έχουν προφανείς θετικές επιδράσεις και στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα όμως αναμένεται και μία σειρά άλλων εξελίξεων. Είναι οι πρώτες εισαγωγές που θα γίνουν, είτε εντός του 2019, είτε στο 2020. Είναι η πρώτη μετάταξη από την Εναλλακτική προς την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου (Entersoft). Είναι η κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας που θα αναπτυχθεί. Είναι η επενδυτική δραστηριότητα των εταιριών που επενδύουν σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ). Είναι το έργο του Ελληνικού. Είναι όλα αυτές οι καταστάσεις και τα έργα που σχεδιάζονται και που δρομολογούνται όταν μία οικονομία αποκτά βηματισμό.

 

Δεν ξεγελαστήκαμε τον Ιούλιο, ούτε κάναμε λάθος. Ίσως, βιαστήκαμε. Όμως, όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, επιβεβαιώνουν τη θέση που είχαμε από την πρώτη μέρα της επανέκδοσής μας. Ότι δηλαδή, η χώρα, η οικονομία και το Χρηματιστήριο έχουν εισέλθει σε ένα νέο μακροχρόνιο κύκλο. Η χρηματιστηριακή αγορά, μέχρι στιγμής, έχει συντονιστεί με τις εξελίξεις. Θα τις ακολουθήσει και στο μέλλον.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text